
Hart- en vaatziekten door werk: wat kunt u ertegen doen?
Elk jaar overlijden in Nederland ongeveer 1.040 mensen door hart- en vaatziekten die te maken hebben met hun werk*. Daarmee is dit na kanker de belangrijkste oorzaak van overlijden als gevolg van werk (Arbo Online). Er is nog weinig bekend over de precieze oorzaken van hart- en vaatziekten. Toch kunt u als werkgever veel doen om werkgerelateerde hart- en vaatziekten bij uw medewerkers te voorkomen.

(Werkgerelateerde) hart- en vaatziekten: dit houdt het in
Dit zijn de risico’s voor werkgerelateerde hart – en vaatziekten + zo voorkomt u ze
Verschillende risicofactoren kunnen de kans op werkgerelateerde hart- en vaatziekten vergroten. We zetten de belangrijkste risico’s voor u op een rij. Ook geven we tips om hart- en vaatziekten bij medewerkers zoveel mogelijk te voorkomen (Arbo Online).Lange werkweek
Mensen die 55 uur of meer per week werken, hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Wereldwijd zijn ongeveer 398.000 mensen overleden door een beroerte en 347.000 mensen door hartziekten als gevolg van veel uren werken (World Health Organization (WHO) / International Labour Organization (ILO), 2021).Tip: houd in de gaten dat uw medewerkers niet teveel overwerken en genoeg rust krijgen. Moedig ze bijvoorbeeld aan om tussen het werken door pauze te nemen en even te ontspannen.
Stress
Stress op het werk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Deze stress kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een hoge werkdruk en weinig controle over het werk.Tip: probeer werkstress te herkennen en voorkomen. In ons gratis whitepaper ‘Werkstress’ geven wij u tips om hiermee aan de slag te gaan.

Werken in de nacht
Medewerkers die voor lange tijd in de nacht werken, hebben kans op verschillende klachten. Bijvoorbeeld een hoger risico op diabetes en obesitas.Tip: maak slimme roosters waarbij uw medewerker kan wennen aan nachtdiensten en kijk of er mogelijkheden zijn voor korte slaappauzes. Ook kunt u medewerkers tips geven.
Slechte luchtkwaliteit op het werk
Medewerkers die vaak te maken hebben met luchtvervuiling, zoals uitlaatgassen en fijnstof, hebben meer kans op hartproblemen. Dit geldt bijvoorbeeld voor verkeersregelaars en wegwerkers (GGD-richtlijn luchtkwaliteit en gezondheid 2019).Tip: u kunt dit risico verminderen door over te stappen op elektrische auto’s en machines. Hierdoor krijgen uw medewerkers minder te maken met uitlaatgassen. Laat medewerkers ook niet met open ramen rijden, gebruik goede luchtfilters en laat hen niet naast de weg pauzeren (Arbo Online).
Gevaarlijke stoffen
Volgens de Nordic Expert Group (NEG) is er bewijs dat uitlaatgassen en lasdampen hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Onder andere lood en dioxines zijn volgens de NEG slecht voor hart en bloedvaten. Zelfs een kleine hoeveelheid lood kan al zorgen voor een hogere bloeddruk..Tip: verschillende maatregelen kunnen helpen om het werken met gevaarlijke stoffen minder risicovol te maken. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke beschermingsmiddelen.
Trillingen door machines
Sterk trillende machines kunnen zorgen voor trillingen in de handen en armen. Dit kan bloedvaten in de vingers beschadigen en zorgen voor witte vingers. Dit noemen we ook wel het wittevingersyndroom.Tip: kijk of het mogelijk is om het werk op een andere manier te doen of zorg voor afwisseling in het werk.
Te weinig of te veel beweging
Mensen die weinig bewegen op het werk hebben meer kans op hart- en vaatziekten. Maar ook te veel beweging kan het risico vergroten.Tip: zorg dat uw medewerkers niet te lang achter elkaar zitten of staan. Dit kunt u doen door voldoende (korte) pauzes aan te bieden, taken af te wisselen of hulpmiddelen aan te bieden om zwaar werk lichter te maken.
Hart- en vaatziekten voorkomen: dit helpt ook
Naast de tips hierboven, zijn er als werkgever nog een paar mogelijkheden om hart – en vaatziekten door werk te beperken:- Besteed aandacht aan mogelijke risico’s
Risico’s op hart- en vaatziekten krijgen vaak minder aandacht dan andere gevaren op de werkplek, zoals ongevallen. Neem dit daarom ook mee in uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Ook een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) kan helpen om gezondheidsrisico’s rondom werk in kaart te brengen. Dit is een preventieve gezondheidscheck die de gezondheid van uw medewerkers in kaart brengt. - Deel uw kennis
Hoe beter medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s, hoe meer ze kunnen doen om hart- en vaatziekten te herkennen en voorkomen. Daarom is het belangrijk om informatie en ervaringen te delen. Dit kan bijvoorbeeld via nieuwsbrieven, een cursus of voorlichtingsbijeenkomst.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.
◄ Terug naar overzicht Nieuwsberichten
Ook interessant voor u:
-
Ziekteverzuimbeleid onder de loep: helft van de bedrijven laat het liggen
Maar 52% van de bedrijven heeft een schriftelijk ziekteverzuimbeleid (Arbeidsinspectie, 2024). Dat is zorgwekkend. Bedrijven zijn namelijk verplicht om een ziekteverzuimbeleid te hebben. Een beleid op papier geeft zowel werkgevers als medewerkers duidelijkheid over de rechten, plichten en verwachtingen bij ziekte. Bovendien vormt een goed verzuimbeleid de basis voor het voorkomen en verminderen van verzuim. Wat zorgt voor minder verzuimkosten.
Nieuws -
Berekening van verzuimcijfers
Krijg inzicht in het verzuim binnen uw organisatie. Bereken het verzuimpercentage, de meldingsfrequentie of verzuimduur. Bekijk het rekenvoorbeeld in dit artikel.Kennisbank -
Ziekteverzuim verlagen en voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen: als werkgever kunt u ziekteverzuim voorkomen door te investeren in goede preventie.Kennisbank