20 tot 37 procent van de coronapatiënten kreeg Long COVID

Uit onderzoek van Nivel blijkt dat zo’n 20% tot 37% van de eerste golf coronapatiënten (2020) Long COVID-klachten ontwikkelde. Voor het onderzoek zijn gegevens van zo’n tienduizend digitale patiëntendossiers gebruikt en zijn coronapatiënten bevraagd die in de eerste en tweede golf met coronaklachten de huisarts bezochten.

Gemiddeld herstellen mensen binnen twee tot drie weken van corona. Maar soms houdt iemand lange tijd klachten. Dan noemen we het Long COVID.  Het gaat dan om klachten als: vermoeidheid (13%), verlies van het reukvermogen (10%), neurologische klachten (10%), gewrichtsklachten (8%) en kortademigheid (6%).

 

Het Krijgen Van Long Covid Na Corona

Onduidelijk is waarom sommige mensen lang klachten houden na een de coronabesmetting. Er lijkt een verband te zijn met een hogere leeftijd in combinatie met de hoeveelheid klachten die iemand heeft gehad in de eerste fase van de besmetting. Ook een verhoogde bodymass-index of astma lijken invloed te hebben. Daarnaast ziet het ernaar uit dat Long COVID vaker voorkomt bij vrouwen.


Herstelzorg voor mensen met Long COVID vergoed

Omdat er nog geen goede behandeling voor Long COVID is, wordt er wereldwijd onderzoek gedaan. In Nederland kunnen mensen die COVID-19 hebben gehad terecht bij C-support. Deze organisatie werkt in opdracht van het ministerie van Volksgezond, Welzijn en Sport. C-support ondersteunt iedereen die COVID-19 heeft gehad, ook mensen die drie maanden na besmetting nog steeds klachten hebben.

Hebben uw klanten medewerkers met Long COVID? Op advies van C-support is de tijdelijke regeling paramedische herstelzorg verlengd tot 1 augustus 2023. Deze regeling biedt mensen met langdurige coronaklachten maximaal zes maanden herstelzorg . Dit  kan bestaan uit fysiotherapie of oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. De zorg wordt aangepast aan de persoonlijke situatie en vergoed vanuit de basisverzekering. Uw klant kan zijn of haar medewerker hierover informeren.


Zieke medewerkers, een kostenpost voor uw klant

Een medewerker met Long COVID kost uw klant geld. MKB Servicedesk heeft uitgerekend dat een zieke medewerker gemiddeld € 250,- tot € 300,- per dag kost. Dit kan zelfs oplopen tot boven de € 400,- per dag. Dit gaat dan om de volgende kosten:

 • loondoorbetaling en kosten van vervanging
 • productieverlies
 • verzuimbegeleiding en re-integratie

Zijn uw klanten zich bewust van de financiële risico’s van langdurig verzuim? Als accountant kunt u dit met uw klant bespreken.
Whitepaper ‘Langdurig verzuim bij uw klanten voorkomen’

In deze whitepaper geven we u meer informatie over de kosten van langdurig verzuim en hebben we een checklist opgenomen waarmee uw klanten verzuim kunnen voorkomen en verminderen.

Whitepaper downloaden


Ook interessant voor u:

 • Verzuim door Long COVID, langdurige klachten na een coronabesmetting

  Verzuim door Long COVID: wat betekent dit voor uw klanten?

  Na een coronabesmetting kunnen mensen fysieke en/of mentale klachten ervaren. Sommigen houden langdurige klachten er aan over. Wat zijn de gevolgen van Long COVID voor een bedrijf en wat kunnen uw klanten doen om een zieke medewerker te helpen?
  artikel
 • Kosten verzuim

  Wat kost een zieke medewerker?

  Veel werkgevers onderschatten de kosten van een zieke medewerker. Wist u dat deze kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag? Een werkgever betaalt niet alleen het loon door. We leggen de verschillende kosten aan u uit.
  Artikel
 • Loondoorbetaling blijft 2 jaar

  Loondoorbetaling blijft 2 jaar

  Loondoorbetaling in het tweede ziektejaar is al jaren een punt van discussie. In de politiek zijn de meningen over dit onderwerp verdeeld. Voorlopig blijft de loondoorbetaling bij ziekte twee jaar, ook voor kleine bedrijven. Wat betekent dit voor uw klanten?
  nieuws