Als accountantskantoor een verzuimverzekering kiezen: zo doet u dat

Aantal keer gelezen:
 321

Een verzuimverzekering is niet verplicht. Toch kan het ook voor accountantskantoren verstandig zijn om een verzuimverzekering af te sluiten. Een zieke medewerker kost namelijk gemiddeld € 405,- per dag. Een verzuimverzekering beschermt u als werkgever tegen deze hoge kosten. Maar hoe kiest u nu de juiste verzekering en waar moet u op letten? Wij zetten een aantal aandachtspunten op een rij, die u kunnen helpen bij het kiezen van een verzuimverzekering.

Verzuimverzekeringen Vergelijken Accountants

1. Maak uw financiële risico’s van verzuim inzichtelijk

Veel werkgevers onderschatten de kosten van een zieke medewerker. Toch is het verstandig om stil te staan bij verzuimkosten. Als u weet wat ziekteverzuim gemiddeld kost, is het makkelijker om te bepalen of een verzuimverzekering nodig is. Denk allereerst aan de volgende financiële risico’s:

  • Loondoorbetaling
    Als uw medewerker ziek is, moet u het loon doorbetalen. Dit kost gemiddeld € 153,- per dag.
  • Verzuimbegeleiding en re-integratie
    U bent verplicht om de zieke medewerker vanaf de eerste ziektedag te begeleiden. Dit kost binnen uw organisatie (interne verzuimbegeleiding) gemiddeld € 8,- per dag. U bent verplicht om samen te werken met een arbodienstverlener. Dit kost gemiddeld € 10,- per dag.
  • Omzetverlies
    Als een medewerker ziek is, kan hij of zij het werk niet doen. Hierdoor heeft u waarschijnlijk omzetverlies. De kosten hiervoor zijn gemiddeld € 43,- per dag.
  • Vervanging
    Een medewerker vervangen brengt ook kosten met zich mee. Dit kost gemiddeld € 191,- per dag.

Daarmee komt u op gemiddelde kosten van € 405,- per dag. Dit blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk in 2023.

2. Onderzoek wat uw kantoor nodig heeft

Naast de kosten is het handig om ook te kijken naar wat er nodig is binnen uw kantoor. Als er weinig verzuim is, dan kunt u de verzuimbegeleiding misschien deels zelf uitvoeren in samenwerking met een bedrijfsarts of arbodienst. Bij een hoog verzuimpercentage kan het beter zijn om te kiezen voor een verzekering die ook de kosten dekt van re-integratie en gekoppeld is aan een arbodienstverlener. Om goed te beoordelen wat uw kantoor nodig heeft, kijkt u naar de volgende punten:

  • Ziekteverzuimpercentage
    Het ziekteverzuimpercentage laat het gemiddelde aantal zieke medewerkers per 100 medewerkers zien. Het verzuimpercentage wordt gemeten over een bepaalde periode. Bijvoorbeeld over een maand, een kwartaal of een jaar. Hoe hoger het percentage, hoe meer maatregelen u kunt nemen om verzuim te voorkomen en verlagen. Het ziekteverzuimpercentage bepaalt ook hoeveel u betaalt voor een verzuimverzekering. De premie is namelijk afhankelijk van het gemiddelde ziekteverzuim in een bepaalde periode. Hoe hoger het ziekteverzuim, hoe hoger de premie.
  • Gemiddelde verzuimduur
    Met de gemiddelde ziekteduur krijgt u inzicht in hoe lang de ziektegevallen duren. Het cijfer geeft aan of er sprake is van kort, middellang of lang verzuim. De maatregelen tijdens die u moet nemen tijdens de verzuimbegeleiding zijn onder andere afhankelijk van de duur.
  • Meldingsfrequentie
    De meldingsfrequentie geeft aan hoe vaak medewerkers zich ziekmelden. Hoe hoger de frequentie, hoe groter de kans dat medewerkers langdurig uitvallen.

Met deze verzuimcijfers kunt u beter bepalen welke maatregelen u moet nemen en welke verzekering het beste bij uw kantoor past.

3. Vergelijk verzuimverzekeringen

Er zijn veel verschillende verzuimverzekeringen. Welke keuze u maakt, hangt niet alleen af van de premie. Het is daarom verstandig om vooraf de verzuimverzekering te vergelijken. Kijk dan onder andere naar:

  • Welk eigen risico wilt u dragen?

Bepaal eerst welk eigen risico u wilt dragen? U kunt vaak kiezen uit verschillende eigenrisicoperiodes. Het is slim om vooraf na te denken over welk bedrag u maximaal kunt missen. Denk ook na over het risico dat u wilt lopen zonder dat uw kantoor in de problemen komt. Hoe meer u verzekert, hoe meer u betaalt. Bij een kortere eigenrisicoperiode betaalt u meer premie maar loopt u minder financiële risico’s.

  • Welke dekking van de loondoorbetalingsverplichting kiest u?
    Als er een cao is, wordt vaak de in de cao genoemde dekking van de loondoorbetalingsverplichting gekozen. Een lagere dekking is mogelijk, maar dan krijgt u niet alles wat u moet doorbetalen vergoed. U loopt dus meer risico. Is er geen cao? Dan is een 70/70-dekking meestal voldoende.
  • Wanneer betaalt u de premie?
    U kunt de premie per jaar betalen, maar er zijn ook kortere betaaltermijnen mogelijk. Bijvoorbeeld ieder kwartaal of iedere maand. Bij sommige verzekeraars kosten kortere termijnen meer geld.
  • Hoeveel medewerkers worden verzekerd en met welk verzekerd jaarloon?
    Bij een ziekteverzuimverzekering verzekert u alle medewerkers die bij u werken. Het totale loon dat een medewerker per jaar verdient is het verzekerd jaarloon. Op basis van dat loon wordt u verzekerd. Houd er bij de vergelijking van verzekeringen rekening mee dat dit gebeurt op basis van het juiste aantal medewerkers en het actuele verzekerde jaarloon. Let op: Sazas rekent met het bruto jaarloon inclusief 8% vakantiegeld. Dat doen niet alle verzekeraars.
  • Vergelijk de premie: hoe wordt de premie berekend?De premie die u betaalt is niet bij iedere verzekeraar hetzelfde. Vergelijkt u verzuimverzekeringen, kijk dan ook hoe de premies zijn berekend. Een premie die laag lijkt, kan toch hoger uitvallen. Zo zijn bij sommige verzekeraars de werkgeverslasten (deels) in de premie verwerkt, bij andere niet. Dat betekent dat u de werkgeverslasten los (extra) moet betalen. Ook arbodienstverlening heeft invloed op de hoogte van de premie. Zo vragen sommige verzekeraars een vast percentage over de loonsom en anderen een vast bedrag per medewerker.
  • Voor hoeveel jaar wilt u een verzuimverzekering afsluiten?
    U kunt een verzuimverzekering afsluiten voor één of meerdere jaren. Als u een verzekering voor meerdere jaren afsluit, krijgt u soms korting. Daardoor kan uw premie lager uitvallen. Soms kunt u ook kiezen voor een vaste premie voor meerdere jaren.

  • Wat is de dekking van de verzekering?
    Kijk bij het vergelijken van verzekeringen ook naar de dekking. Dat verschilt namelijk per verzekeraar en verzekering. Zo kan het zijn dat u bij een goedkopere verzekering minder dekking krijgt, en dus minder goed bent verzekerd.
  • Biedt de verzekeraar extra’s?
    Het is voor uw kantoor fijn als de verzekeraar helpt bij het voorkomen van verzuim. Dat doet niet elke verzuimverzekeraar. Het is slim om dat na te vragen. Kijk ook of de verzekeraar specialisten heeft die u kunnen helpen. Denk aan een verzuimspecialist, een WIA-specialist of een regresspecialist.
  • Hoe werkt de verzuimregistratie?
  • Als een medewerker ziek is, dan meldt u dit bij uw verzuimverzekeraar. Het is voor uw kantoor fijn als dit vlot verloopt. Vraag daarom vooraf hoe de verzuimregistratie werkt (bijvoorbeeld online of op een andere manier).

  • Hoe is de verzekeraar bereikbaar?
    Kijk vooraf ook hoe bereikbaar de verzekeraar is en controleer of u persoonlijk en professioneel wordt geholpen. Bij de ene verzekeraar krijgt u een medewerker aan de telefoon en bij de ander eerst een keuzemenu.
  • Wat biedt de verzekeraar uw medewerkers?
    Onderzoek of de verzuimverzekeraar ook een werknemersverzekering biedt. Want hoewel u het loon tijdens ziekte doorbetaalt, kan uw medewerker toch in loon terugvallen en in financiële problemen komen. Let vooral op de inhoud van de werknemersverzekering.
  • Wat weet u over de verzekeraar?
    Naast bovenstaande onderwerpen kunt u ook nog kijken wat andere klanten over de verzekeraar zeggen, of de verzekeraar een winstoogmerk heeft en of u rechtstreeks een verzekering kunt afsluiten of via een tussenpersoon.
  • Wat is een verzuim-ontzorgverzekering?
    Sommige verzekeraars bieden een verzuim-ontzorgverzekering aan. In deze verzekering zijn de verzuimverzekering en de arbodienstverlening samengevoegd in één pakket. De MKB verzuim-ontzorgverzekering biedt Poortwachtergarantie. Zo weet u zeker dat tijdens het verzuimtraject de juiste stappen op het juiste moment worden gezet. Daarnaast wordt bij een hoog ziekteverzuim een mogelijke premiestijging voor het volgende premiejaar gedempt.

Sazas ondersteunt bij verzuim

Samen met onze klanten werken we aan het voorkomen en verminderen van verzuim, om zo de verzuimkosten laag te houden. Wilt u meer informatie over Sazas of onze ziekteverzuimverzekeringen? Onze klantadviseurs staan u graag te woord.


Ook interessant voor u:

  • Welke verzuimverzekeringen kan Sazas uw klant bieden?

    Welke verzuimverzekeringen kan Sazas uw klant bieden?

    Sazas is meer dan alleen een verzekeraar. Als verzuimspecialist nemen wij bij ziekte en arbeidsongeschiktheid de zorgen van uw klanten uit handen. Ook als zij zelf ziek worden. Welke verzuimverzekering past het beste bij uw klant? Bekijk de mogelijkheden.
    verzuimverzekering
  • Ondersteuning Sazas

    Hoe wij u ondersteunen en ontzorgen

    We vinden het belangrijk dat u informatie over uw klanten overzichtelijk en snel bij de hand heeft. Zo houden we u op de hoogte van ontwikkelingen en wijzigingen in premies. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verzuim.
  • MKB verzuim-ontzorgverzekering

    MKB verzuim-ontzorgverzekering

    De MKB verzuim-ontzorgverzekering is een combinatie van een verzuimverzekering en arbodienstverlening die de kleine mkb'er maximaal ontzorgt.

    verzekering
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: