Langer doorwerken AOW'ers

Voordelen van medewerkers op AOW-leeftijd 

AOW-gerechtigde medewerkers zijn, over het algemeen, goedkoper om in dienst te nemen dan jongere medewerkers. U hoeft geen premie voor de werknemersverzekeringen of WW af te dragen. Uw medewerker hoeft zelf geen AOW-premie meer te betalen. Hierdoor blijft er voor de medewerker netto meer over van het brutoloon en heeft u een ervaren medewerker in dienst tegen een laag tarief.

oudere-werknemers-agrarisch.jpeg

Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Sinds 2016 is deze wet van kracht waardoor het makkelijker is geworden voor een medewerker op AOW-leeftijd om, met een arbeidsovereenkomst, bij een werkgever te blijven werken. Het is voor u als werkgever dus aantrekkelijk om AOW’ers langer in dienst te houden of aan te nemen.

De belangrijkste maatregelen uit deze wet zijn:

 • U hoeft het loon van een zieke medewerker op AOW-leeftijd maar maximaal 6 weken door te betalen. Ook het opzegverbod tijdens ziekte geldt voor AOW-gerechtigde medewerkers maar 6 weken.
 • Uw re-integratieverplichtingen voor een zieke medewerker op AOW-leeftijd vervallen na 6 weken.  U hoeft daarom geen plan van aanpak op te stellen en geen activiteiten uit te voeren voor re-integratie tweede spoor.
 • Voor een medewerker met de AOW-gerechtigde leeftijd geldt standaard een opzegtermijn van een maand. De duur van het contract heeft hier geen invloed op.
 • De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag geldt straks ook voor een medewerker die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Sazas verzekert AOW'ers

Werken na het bereiken van de AOW-leeftijd kan én mag, maar is nog niet vanzelfsprekend. Sazas wil het doorwerken na de AOW-leeftijd ondersteunen. Het is met een Sazas verzuimverzekering mogelijk om medewerkers die doorwerken na hun AOW-leeftijd, te verzekeren voor verzuim.

Er gelden wel een aantal voorwaarden:

 • De eindleeftijd van de verzekering is 70 jaar. Daarna is verzekeren niet meer mogelijk.
 • Dekking vindt uitsluitend plaats vanuit de Verzuimverzekering. PLUS-dekking en Inkomen Gezond-dekking zijn niet mogelijk.
 • De verzekering is facultatief. Met andere woorden: als werkgever kunt u kiezen of u voor deze medewerkers een Verzuimverzekering afsluit. 
 • Voorwaarde is wel dat de medewerker niet arbeidsongeschikt is op het moment van verzekeren.

◄ Terug naar overzicht Duurzame inzetbaarheid


Ook interessant voor u:

 • Oudere man aan het werk

  Whitepaper: De meerwaarde van ouderen op de werkvloer

  Wat is de meerwaarde van ouderen op de werkvloer? Door de vergrijzing en het feit dat we allemaal langer moeten doorwerken, stijgt in veel bedrijven het aantal oudere medewerkers. In tegenstelling tot wat sommigen denken, heeft deze groep een enorme meerwaarde voor uw bedrijf. Waarom zijn ze zo belangrijk en waardevol?
  Whitepaper
 • Sazas, uw verzuimspecialist voor het mkb

  Verzuimverzekering

  Verzeker loondoorbetaling van zieke medewerkers en voorkom hoge kosten. Lees meer over onze verzuimverzekering en uw keuzemogelijkheden.

  VERZEKERING
 • inzetbaarheidsgesprek.png

  Inzetbaarheids­gesprek

  Het inzetbaarheidsgesprek kan u helpen om zowel uw bedrijf als uw medewerkers gezond te houden.
  Kennisbank