Migraine en werk: omgaan met medewerkers met migraine

Migraine is een veelvoorkomende ziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft. Ongeveer één op de tien mensen heeft last van migraine. De kans is groot dat u ook medewerkers met migraine in dienst heeft. Migraine kan een grote invloed hebben in het dagelijks leven van medewerkers met migraine. Als werkgever is het belangrijk om voor deze medewerkers begripvol en ondersteunend te zijn. Hierdoor kunnen zij zo goed mogelijk blijven presteren, ondanks de uitdagingen die migraine met zich meebrengt. Hoe kunt u als werkgever omgaan met medewerkers die migraine hebben? In dit artikel laten we u stapsgewijs zien wat u kunt doen om te zorgen voor een migraine-vriendelijke werkomgeving.
Hoofdpijn

Wat is migraine?

Migraine is een hersenziekte die heftige, terugkerende hoofdpijn veroorzaakt. De hoofdpijn komt met tussentijdse aanvallen. Deze duren een paar uur tot maximaal drie dagen. Er zijn twee soorten migraine: migraine met aura en migraine zonder aura. Bij migraine met aura ziet iemand tijdens een aanval lichtflitsen of zwarte vlekken. Migraine zonder aura komt het meest voor. Migraine gaat vaak samen met misselijkheid, overgeven, overgevoeligheid voor licht en geluid en andere klachten. Deze klachten maken het voor medewerkers met migraine erg moeilijk om normale taken uit te voeren. Door uzelf goed te informeren over deze ziekte ontwikkelt u begrip en kunt u uw medewerkers de juiste ondersteuning bieden.

Open communicatie

U kunt zorgen voor een open en plezierige communicatiecultuur, waarin medewerkers zich op hun gemak voelen om hun migraine te bespreken. Moedig hen aan om eventuele klachten en wensen rond migraine te delen met hun leidinggevende of HR-afdeling. Zo kan rekening worden gehouden met persoonlijke omstandigheden.

Ook kunt u samen oplossingen zoeken die zowel bij uw medewerker als bij uw bedrijf passen. Een belangrijk punt van open communicatie is het begrijpen en respecteren van de privacy van medewerkers. Migraine kan een gevoelig onderwerp zijn, dus zorg dat medewerkers zich veilig voelen om hun ervaringen te delen zonder angst voor negatieve gevolgen.

Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden

Migraine kan onvoorspelbaar zijn en werkt daarom verstorend voor afspraken op de werkvloer. Bied medewerkers met migraine daarom de ruimte voor regelmatige rustmomenten tijdens hun werkdag. Ook het aanbieden van flexibele werktijden kan medewerkers met migraine helpen om hun werk aan te passen aan hun eigen behoeften. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze later mogen beginnen op dagen dat ze een migraineaanval hebben. Of, als het past bij het werk, dat deze medewerkers vanuit huis mogen werken. Flexibiliteit kan uw medewerkers helpen om beter met migraine om te gaan en hun productiviteit zo goed mogelijk op peil te houden. Het invoeren van een flexibel werkschema kan wat uitdagingen met zich meebrengen. Denk hierbij aan het regelen van de beschikbaarheid van teamleden en de zorg voor een goede onderlinge communicatie. Het is dus belangrijk om duidelijke richtlijnen op te stellen en verwachtingen uit te spreken. Zo worden flexibele werktijden ook echt effectief ingezet.

Een migraine-vriendelijke werkomgeving

Migrainepatiënten zijn vaak gevoelig voor prikkels zoals fel licht, sterke geuren en hard geluid. Deze prikkels kunnen migraineaanvallen uitlokken of erger maken. Als werkgever kunt u hiermee rekening houden en zo een migraine-vriendelijke werkomgeving maken. Dit kan bijvoorbeeld door gedempt licht, zachtere beltonen en afspraken om sterke geuren te vermijden. Als de werkplek dit toelaat, kunt u ook een stilteruimte maken, waar medewerkers zich kunnen terugtrekken bij een aanval. Het maken van een migraine-vriendelijke omgeving kan een paar investeringen vragen, zoals het installeren van zonwerende raambekleding. Hiermee kunt u medewerkers met migraine een comfortabele en productieve werkomgeving bieden.

Whitepaper 'Werkstress'

Stress is beroepsziekte nummer één en kan migraine uitlokken. Het voorkomen van werkstress kan dus veel winst opleveren. Meer hierover in onze whitepaper Werkstress.

Ondersteuningsprogramma's

U kunt medewerkers met migraine ook ondersteuningsprogramma's aanbieden. Dat kan bijvoorbeeld via begeleiding en hulpverlening, om hen te leren omgaan met werkdruk in combinatie met migraine. Of met het aanbieden van workshops over stressbeheer en ontspanningstechnieken.

Samenvatting: hoe u als werkgever kunt omgaan met medewerkers met migraine

Het ondersteunen van medewerkers met migraine is van groot belang. Dit geldt zowel voor het welzijn van uw medewerkers, als voor de productiviteit van uw bedrijf. Met open communicatie en een rustige werkomgeving kunt u al veel bereiken. Ook met ondersteuningsprogramma’s en flexibele werktijden en werkplekken kunt u helpen. Zo draagt u bij aan een omgeving waarin ook medewerkers met migraine succesvol kunnen zijn.

Verzuimverzekering met arbodienstverlening van Sazas

Wordt uw medewerker ziek? Als werkgever wilt u uw medewerker graag weer gezond aan het werk hebben en helpen re-integreren. Er komt dan veel op u af. Heeft u onze verzuimverzekering met arbodienstverlening? Dan nemen wij u zaken uit handen. Ons doel is om uw medewerkers vitaal en gezond te houden. We verkorten en voorkomen ziekteverzuim waar mogelijk. Hierover denken we actief met u mee en mag u van ons een advies op maat verwachten.

Ook interessant voor u:

 • Oogklachten Door Beeldschermwerk Voorkomen Dankzij Deze Tips

  Oogklachten door beeldschermwerk: zo kunt u het voorkomen

  Beeldschermen zijn bij veel beroepen niet meer weg te denken. Bijna de helft van de Nederlanders werkt minimaal zes uur per dag met de computer. Veel werken achter een beeldscherm, kan bij uw medewerkers leiden tot oogklachten. Hoe kunt u als werkgever oogklachten door beeldschermwerk zoveel mogelijk voorkomen?
  Kennisbank
 • Verzuim kost meer dan alleen geld

  Wat kost ziekteverzuim en waaruit bestaan deze kosten?

  Verzuimkosten kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag. U betaalt als werkgever niet alleen het loon door, maar u bent ook geld kwijt aan andere zaken. We leggen de verschillende kosten van ziekteverzuim aan u uit.
  Kennisbank
 • Loondoorbetaling Bij Ziekte

  Loondoorbetaling bij ziekte

  Op deze pagina leest u alles over de loondoorbetaling (het salaris) bij ziekte. U betaalt uw zieke medewerker twee jaar minimaal 70% van het laatstverdiende loon. Is er een cao van toepassing? Dan kunnen er afspraken zijn over het aanvullen van het loon tot maximaal 100%. Lees verder over loondoorbetaling bij ziekte.

  Kennisbank