Burn-out of overgang?

‘U heeft een burn-out.’ Veel vrouwen die dit te horen krijgen, worden niet altijd beter door een behandeling. De oorzaak is vaak een verkeerde diagnose. Overgangsklachten lijken namelijk op de klachten van een burn-out. Mentaal verzuim duurt langer als iemand niet de juiste behandeling krijgt. En dat is jammer, want met de juiste aanpak kunnen vrouwen met overgangsklachten vaak sneller aan het werk dan mensen met een burn-out.

Voor u als werkgever is het de moeite waard om overgangsklachten te leren herkennen. U kunt de klachten dan bespreekbaar maken en verzuim voorkomen. 

Medewerker in de overgang

Wat voor impact heeft de overgang bij vrouwelijke medewerkers voor u als werkgever?

De overgang is een fase in het leven van de vrouw waarin menstruaties minder worden en uiteindelijk uitblijven. De menopauze is het moment waarop de menstruatie ophoudt.

Uit onderzoek blijkt dat er duidelijke verschillen zijn in het ziekteverzuim tussen mannen en vrouwen van veertig tot zestig jaar. Een mogelijke oorzaak hiervan is de overgang. Er zijn ook vrouwen die geen last hebben van de overgang. Vrouwen die er wél last van de overgang hebben en doorwerken, kunnen minder productief zijn. Sommige vrouwen zitten jaren ziek thuis zonder dat zij weten dat zij overgangsklachten hebben. En dat terwijl verzuim gemiddeld ongeveer € 250,- per dag kost. Hierin zijn de kosten voor vervangend personeel niet meegerekend.

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): stappenplan voor een beleid

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) tegengaan, hoe doet u dat? Een goed PSA-beleid kan hierbij helpen. Als verzuimspecialist helpen wij u daar graag bij. In ons stappenplan leest u stap voor stap de onderdelen van dit beleid en hoe u dit beleid zelf kunt opstellen.

Herkennen arbo-artsen klachten van de overgang?

Bij arbo-artsen is niet altijd volledige kennis van de overgang. Daarom is de kans groot dat veel vrouwen onnodig ziek thuis zitten. Omdat de overgang vaak als een burn-out wordt gezien, sluit de behandeling niet goed aan. Bij een burn-out gaat het om psychische klachten (en mentaal verzuim) met soms lichamelijke gevolgen. Gaat het om de overgang, dan is er sprake van lichamelijke klachten door een verstoring in de hormoonhuishouding. Burn-out kan een beroepsziekte zijn, terwijl de overgang dit niet is. 

De volgende klachten kunnen voorkomen bij de overgang: 

  • Opvliegers
  • Nachtelijke transpiratie
  • Stemmingswisselingen
  • Gewrichts- en spierpijn
  • Slapeloosheid
  • Onregelmatige of hevige menstruatie
  • Prikkelbaarheid 
  • Meer gevoeligheid voor stress
  • Depressieve gevoelens
  • Hoofdpijn of migraine
  • Urineverlies
  • Overgangsklachten in combinatie met borstkanker

Bovenstaande klachten kunnen ook voorkomen bij een burn-out door te hoge werkdruk. Een verkeerde diagnose is daarom niet zo vreemd. Heeft u als werkgever meer kennis over de oorzaken en klachten die bij de overgang horen, dan kunt u uw medewerkers beter begeleiden. Denk bij vrouwen in de leeftijdscategorie van veertig tot zestig jaar met klachten als prikkelbaarheid, slecht slapen en oververmoeidheid dus niet direct aan een burn-out. Sluit een lichamelijke oorzaak niet uit. Na de overgang neemt bovendien de kans op osteoporose en hart- en vaatziekten toe.

Wat kunt u als werkgever doen bij overgangsklachten?

Praten over de overgang is nog een taboe. Vrouwen zijn vaak bang voor nadelige gevolgen, om bijvoorbeeld te worden bestempeld als aansteller of klager. Ook hebben zij de angst dat hun carrière gevaar loopt als ze open zijn over hun overgangsklachten. Als werkgever kunt u hen begeleiden in de overgang door:

  • De klachten serieus te nemen;
  • Erover te praten en te bespreken hoe u uw medewerker kunt begeleiden, zodat het werk blijft doorgaan. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld passende maatregelen als flexibele werktijden, thuiswerken etc. voor te stellen;
  • Bij twijfel over klachten te verwijzen naar de huisarts. Die kan uw medewerker doorverwijzen naar een overgangsconsulente of –poli.

Door het onderwerp bespreekbaar te maken zullen uw medewerkers eerder bij u aankloppen voor hulp. Door samen te zoeken naar oplossingen kunt u de duurzame inzetbaarheid verbeteren en verzuim voorkomen

Verzuim binnen uw bedrijf voorkomen en verminderen?

Wist u dat de kosten van een zieke medewerker kunnen oplopen tot gemiddeld € 405,- per dag? Als uw medewerker ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om het loon door te betalen. Daarnaast krijgt u bij ziekteverzuim ook te maken met andere, extra kosten. Bent u goed verzekerd? Met een verzuimverzekering van Sazas, beschermt u uzelf tegen de financiële risico’s van verzuim. Bij ons regelt u alles in één keer: loondoorbetaling, verzuimbegeleiding én re-integratie.

Met slechts drie gegevens berekent u makkelijk en snel online uw premie. Dit kan 24 uur per dag, het hele jaar door.

Offerte aanvragen


Ook interessant voor u: