Tips om stress te voorkomen - voor werkgevers

Helaas komen stressklachten en burn-outs steeds vaker voor. Een werknemer is dan vaak langer ziek. En het kan lastig zijn om uw medewerker weer gezond en gelukkig aan het werk te krijgen. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Wat kunt u als werkgever doen om stress bij uw medewerkers te voorkomen?
Tips-stress-verminderen-werkgever-Gideon-van-Aalst.jpg

Tip 1

Weet wat er leeft in uw bedrijf en dan vooral bij uw medewerkers. Wist u dat het helpt om regelmatig even een gezellig praatje te maken met uw medewerkers? Dit biedt de kans om het over meer te hebben dan werk alleen. En op die manier merkt u sneller als iemand niet lekker in zijn vel zit. Vraag die medewerker eens waar hij of zij mee zit. Zo zorgt u dat betrokken bent en blijft. Uw medewerkers stellen dit op prijs. Heeft u (veel) verzuim in uw bedrijf? En vindt u het lastig hierover in gesprek te gaan met uw medewerkers? Neem dan deel aan ons programma VerzuimOnderDeDuim

Tip 2

Wist u dat uw manier van leidinggeven van grote invloed is op het werkplezier en de productiviteit van uw personeel? Ga eens na bij uzelf hoe u leiding geeft: bent u benaderbaar? Staat u open voor nieuwe ideeën of kritiek? Voelen uw medewerkers zich prettig bij u? En in hoeverre motiveert én ondersteunt u uw medewerkers om gezond en vitaal te blijven werken? Hoe ervaart uw personeel de werkdruk? Nuttige vragen die soms best confronterend kunnen zijn.

Met een vitaliteitscan brengt u in kaart hoe gezond en vitaal uw werknemers zijn. Wat kunt u als werkgever nog meer doen als het gaat om: langer doorwerken na 67 jaar, bredere inzetbaarheid, fitheid, vitaliteit en de algehele gezondheid van uw werknemers?

Tip 3

Kijk eens kritisch naar de werkplek van uw medewerkers. Is die comfortabel en veilig genoeg? Is er een goede balans tussen ontspanning en werk binnen uw bedrijf? Een goede werkplek zorgt ook voor minder stress. Een kleine aanpassing maakt soms al het verschil tussen gezond werken en een ziekmelding.

Wilt u met een medewerker in gesprek gaan over stress? Hier hebben we een handige gesprekswijzer voor gemaakt.

◄ Terug naar Stress verminderen