17% werkende Nederlanders ervaart problemen door alcoholgebruik

Aantal keer gelezen:
 548

17% van de werkende Nederlanders drinkt zoveel of zo vaak alcohol, dat zij problemen ervaren. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Trimbos-instituut, RIVM en CMS (2022). Deze groep heeft bijvoorbeeld moeite om afspraken na te komen. Dit kan ook een probleem vormen op het werk. Als werkgever is het daarom belangrijk om signalen te herkennen en samen met uw medewerker het alcoholprobleem aan te pakken.

Alcoholgebruik Onder Werkende Nederlanders Nieuw Onderzoek

Verzuim door alcohol kost werkgevers 1,3 miljard euro per jaar

Verzuim als gevolg van alcohol- en drugsgebruik kost werkgevers 2,9 miljoen verzuimdagen. Dit zijn gemiddeld drie dagen per medewerker per jaar. Dit blijkt uit hetzelfde onderzoek over werkende Nederlanders van 18 tot 64 jaar. Verzuim en verlies van productie door alcoholgebruik kost werkgevers ongeveer 1,3 miljard euro per jaar. Alcoholgebruik komt het meest voor bij medewerkers in de horeca, bouw en landbouw.

Vragen en antwoorden op een rij

Meer weten over alcohol- en drugsgebruik in relatie tot het werk? En wilt u weten hoe u een ADM-beleid voor uw bedrijf maakt? Lees dan verder.

Wat zijn de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik op het werk? 

Wanneer een medewerker onder  invloed van alcohol of drug is, kan dit vervelende situaties opleveren. Hierbij kunt u denken aan onveiligheid, een onprettige werksfeer, verzuim, maar ook reputatieschade.

Wat kunt u als werkgever doen?

Als werkgever kunt u de medewerker die alcoholproblemen ervaart, helpen. Met het opstellen van een Alcohol-, Drugs-, en Medicijnenbeleid (ADM-beleid), kunt u het gebruik op tijd herkennen en het aanpakken. In het ADM-beleid geeft u invulling aan vier onderdelen:

  1. Regels en afspraken;
  2. Preventie en bewustwording;
  3. Begeleiding en zorg;
  4. Handhaving en maatregelen.

Ook kunt u alcohol- en drugsgebruik als risico meenemen in een Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Hierin kunt u vastleggen:

  • Hoe het bedrijf omgaat met het gebruik van alcohol en drugs op het werk;
  • Welke maatregelen er volgen wanneer een medewerker zich niet aan de regels houdt;
  • Welke voorlichting er over alcohol- en drugsgebruik beschikbaar is;
  • Wie er verantwoordelijk is voor het controleren of de medewerkers zich aan de regels houden en hoe hij of zij signalen van gebruik kan herkennen;
  • Bij wie medewerkers terechtkunnen als zij vragen hebben over dit onderwerp;
  • Welke hulp u als werkgever biedt aan een medewerker met alcohol- en/of drugsproblemen.

Ook kunt u cursussen aanbieden aan medewerkers. Hier leren zij over de risico’s van het gebruik van alcohol en drugs, maar ook hoe de problemen bij zichzelf kunnen herkennen. Een voorbeeld hiervan is de e-learning van Het Trimbos-instituut.

Helaas is ziekteverzuim niet altijd te voorkomen. Het kan dan handig zijn om u te verzekeren tegen de financiële gevolgen hiervan. Bijvoorbeeld met de verzuimverzekering van Sazas.

Ook interessant voor u:

  • Trenddocument - Verzuimtrends 2024

    Trenddocument: Verzuim­trends voor 2024

    Als werkgever wilt u verzuim zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim, kan dan helpen. Daarom zetten wij, als verzuimspecialist, de verzuimtrends voor 2024 voor u op een rij.

    Whitepaper
  • Goed werkgeverschap

    Wat is goed werkgeverschap?

    U hoort de term misschien vaker: goed werkgeverschap. Dit wordt gezien als onderdeel van duurzame inzetbaarheid van personeel. Maar wat maakt u nou een goed werkgever?
    Kennisbank
  • Verzuim kost meer dan alleen geld

    Wat kost ziekteverzuim en waaruit bestaan deze kosten?

    Verzuimkosten kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag. U betaalt als werkgever niet alleen het loon door, maar u bent ook geld kwijt aan andere zaken. We leggen de verschillende kosten van ziekteverzuim aan u uit.
    Kennisbank
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: