Hulptrajecten voor schuldhulpverlening zijn verkort

Aantal keer gelezen:
 1417

Per 1 juli 2023 is het traject rondom de wettelijke schuldsanering (de Wet schuldsanering natuurlijke personen, Wsnp) korter geworden. Dit telt nu nog maar 18 in plaats van 36 maanden. Datzelfde geldt voor het minnelijk traject (Minnelijke schuldsanering natuurlijke personen, Mnsp). Door de kortere looptijd wordt de drempel voor het aanvragen van een schuldhulpverleningstraject lager. Hierdoor kunnen meer mensen met hoge schulden worden geholpen én zijn zij sneller van hun schulden af. Dat scheelt veel stress bij mensen met (te) hoge schulden. Dit heeft een positieve invloed op het werk. Mensen kunnen weer zorgeloos aan de slag en vallen minder snel uit.

Trajecten van schuldhulpverlening verkort per 1 juli 2023 - Sazas

Whitepaper 'Medewerkers met schulden'

In het whitepaper 'Medewerkers met schulden' helpen wij u om geldproblemen bij uw medewerkers te herkennen. Ook geven wij u tips om uw medewerkers te helpen om geldproblemen te voorkomen en eventueel samen op te lossen.

Schulden zijn een serieus probleem: volgens het Nibud hadden in 2022 maar liefst 1,5 miljoen huishoudens te maken met geldproblemen. De kans is dus groot dat ook een deel van uw klanten te maken heeft met medewerkers met ernstige schulden. Dat is niet alleen vervelend voor de medewerker zelf, maar ook voor werkgevers. Want de gevolgen voor het bedrijf van uw klant kunnen groot zijn. Geldproblemen brengen veel zorgen met zich mee, wat ook een negatieve invloed heeft op het werk. Stress door schulden kan op die manier leiden tot ziekte en verzuim.


Hulp bij aflossen schulden

Schuldhulpverlening of -sanering kan een oplossing zijn wanneer een medewerker niet meer weet hoe hij of zij van de schulden af kan komen. In zo’n traject krijgt iemand met geldproblemen speciale hulp en wordt hij of zij begeleid bij het aflossen van de schulden. Op die manier worden niet alleen financiële problemen opgelost, maar heeft een medewerker ook minder zorgen. Als iemand beter in zijn of haar vel zit, vallen zij ook minder snel uit op het werk en zal er dus ook minder verzuim zijn.

Verschillende trajecten

Er zijn meerdere trajecten om mensen van hun schulden af te helpen.


Mnsp (Minnelijke schuldsanering natuurlijke personen)

Dit is meestal het eerste traject dat wordt doorlopen. Hierbij worden afspraken gemaakt met de partijen die nog geld krijgen van de medewerker. Bijvoorbeeld over de looptijd en de hoogte van de aflossing.


Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen)

Wanneer een Mnsp-traject niet slaagt, kan de medewerker samen met zijn of haar schuldverlener een aanvraag indienen bij de rechtbank voor de wettelijke schuldsanering. Dit is de makkelijke naam voor de Wsnp. Na een hoorzitting besluit de rechter of iemand wordt toegelaten tot dit traject. Er zijn verschillende voorwaarden om dit traject te mogen volgen. De schulden mogen bijvoorbeeld niet zijn ontstaan door fraude of een misdrijf.


Het verschil tussen een Mnsp- en Wsnp-traject

Een medewerker neemt vrijwillig deel aan het Mnsp-traject, maar ook de schuldeisers doen op vrijwillige basis mee. Voor dit traject moet een medewerker aankloppen bij de gemeente. Deze bemiddelt ook met de schuldeisers of schakelt hiervoor een andere schuldhulpverlener in.

Bij een Wsnp-traject stelt de rechter een plan van aanpak op, dat erop is gericht dat de medewerker tijdens het traject zoveel mogelijk spaart voor zijn of haar schuldeisers. Een bewindvoerder houdt hier toezicht op. Schuldeisers moeten verplicht meewerken aan een Wsnp-traject. Als medewerkers zich aan alle afspraken houden en de schulden zijn afgelost, krijgen ze ‘een schone lei’. Dat betekent dat ze niet verplicht zijn om de schulden die aan het einde van het traject zijn overgebleven, te betalen.


Wijzigingen per 1 juli 2023: kortere looptijden

De overheid heeft de looptijd van de Wsnp en Msnp op 1 juli 2023 verkort van 36 naar 18 maanden. Dit om ervoor te zorgen dat mensen sneller van hun hoge schulden af zijn en de drempel voor het aanvragen van hulp lager is. Ook sluiten de Msnp en Wsnp beter op elkaar aan, waardoor deze trajecten elkaar aanvullen in plaats van in de weg zitten.

Door het verkorten van de looptijd duurt de stressvolle periode minder lang en zullen de eventuele psychische klachten verminderen of kunnen deze worden voorkomen. Dit zorgt er ook voor dat medewerkers hun werk beter kunnen doen, waardoor er minder snel sprake zal zijn van verzuim.


Lengte van Mnsp-trajecten

De lengte van al lopende Mnsp-trajecten (gestart vóór 1 juli 2023) kan aangepast worden als alle partijen dit goed vinden. Bij Wsnp-trajecten is dit niet mogelijk.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Whitepaper verzuim door persoonlijke omstandigheden, tips voor accountants

    Verzuim door persoonlijke omstandigheden

    Persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot situaties waarin medewerkers lichamelijke en psychische klachten ervaren. Deze klachten kunnen leiden tot verzuim. Hoe kan uw klant omgaan met dit soort situaties onder de eigen medewerkers? En wat zijn de kosten van verzuim? U leest er meer over in ons whitepaper.
    whitepaper