Nieuws van UWV: deze 3 belangrijke wijzigingen moet u kennen

Aantal keer gelezen:
 1155

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft een aantal veranderingen doorgevoerd. De kans is groot dat u en uw medewerkers weleens met UWV te maken krijgen. In dit artikel brengen we u daarom op de hoogte van de volgende 3 veranderingen: de nieuwe diensten in het werkgeversportaal, het vernieuwde aanvraagformulier ‘WIA voor werknemers’ en het nieuwe formulier voor machtiging bij bezwaar.

Nieuws van UWV: deze 3 belangrijke wijzigingen moet u kennen

Nieuwe diensten in het UWV-werkgeversportaal

Via het werkgeversportaal van het UWV kunt u nu de documenten voor een re-integratieverslag uploaden. Dit kunt u gebruiken wanneer een medewerker langdurig ziek is, bijvoorbeeld voor de aanvraag van een deskundigenoordeel of een WIA-uitkering (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Ook vindt u over deze onderwerpen een aantal brieven in het portaal.

 

Wat is het werkgeversportaal van UWV?

In het UWV-werkgeversportaal regelt u als werkgever alle belangrijke zaken rondom werknemersverzekeringen. Wilt u hier ook gebruik van maken? Dan moet u eHerkenning aanvragen om in te kunnen loggen. Voor de nieuwe diensten moet u gemachtigd zijn voor de UWV-dienst ‘Re-integratie, WIA, deskundigenoordeel, WAO’. Dit regelt u bij uw eHerkenning-leverancier.

Vraag het onze WIA-experts

Langdurig zieke medewerker? Geen zicht op herstel binnen twee jaar? Voor al uw vragen over langdurig verzuim kunt u terecht bij onze WIA-experts.

Aanvraagformulier ‘WIA voor werknemers’ vernieuwd

In het vernieuwde WIA-aanvraagformulier kunnen langdurig zieke medewerkers nu ook zelf de documenten van het re-integratieverslag uploaden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medische informatie. Ook zijn de vragen en uitleg verduidelijkt. Hierdoor kan het proces sneller gaan. Overleg wel goed met uw medewerker wie welke documenten naar het UWV stuurt via het WIA-aanvraagformulier.

 

Nieuw formulier voor machtiging bij bezwaar

Als u het als werkgever niet eens bent met een beslissing van UWV, kunt u bezwaar maken. U kunt ook iemand anders machtigen (toestemming geven) om dit voor u te doen. Voor zo’n machtiging gebruikt u het nieuwe formulier ‘Machtiging voor bezwaarprocedures tegen beslissing van UWV’. U kunt dit formulier per post versturen of het de gemachtigde laten uploaden in het werkgeversportaal. Diegene heeft dan een eigen eHerkenning nodig om toegang te krijgen tot uw account.

 

Wie kan er bezwaar maken en waarom?

U kunt als werkgever bijvoorbeeld bezwaar maken als uw aanvraag voor een voorziening is afgewezen, u het niet eens bent met een boete of als uw premie hoger wordt. Ook bij een beslissing van het UWV over bijvoorbeeld een WIA-uitkering voor uw medewerker kunt u bezwaar maken. Let op: de medewerker zelf of iemand namens de medewerker kan dit ook.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u

 • Voorbeeld verzuimprotocol voor werkgevers van Sazas

  Voorbeeld verzuimprotocol

  Wilt u direct weten hoe een verzuimprotocol eruit kan zien? Vraag ons gratis voorbeeld verzuimprotocol aan via onderstaand formulier.
  WHITEPAPER
 • Wat is re-integratie bij ziekte?

  Wat is re-integratie?

  Als uw medewerker arbeidsongeschikt wordt, of ziek is en er langdurig ziekteverzuim dreigt, moet u als werkgever samen met uw medewerker aan de re-integratie werken. Wat is re-integratie?
  Kennisbank