Aantal keer gelezen:
 2103


4 soorten pestkoppen op de werkvloer

Pesten op het werk is een probleem van alle tijden. Gepeste medewerkers kunnen last krijgen van zowel lichamelijke als geestelijke problemen. Het kan zelfs leiden tot verzuim. Pesten is ongewenst, onverdiend en onrechtvaardig.

Pesten kan stress, angst, hoge bloeddruk, depressie, maag- en darmklachten, maar ook slapeloosheid veroorzaken. Voor een gepeste medewerker voelt de werkplek niet meer veilig aan. Het wordt een bron van angst waar hij of zij niet meer zichzelf kan zijn.

Pestkoppen op kantoor

Hardnekkig en ernstig probleem

Wel 1 op de 10 medewerkers is structureel slachtoffer van pesten op het werk. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de medewerkers weleens gepest wordt door collega’s of leidinggevenden. Dat is wel een half miljoen Nederlanders. Waar het meest wordt gepest? In de industrie en de vervoerssector.

 

Vier soorten pestkoppen

Pesten valt volgens de Arbowet onder psychosociale arbeidsbelasting. Als werkgever bent u verplicht om maatregelen te nemen om dit gedrag te voorkomen of te beperken. Daarom is het belangrijk dat u pestkoppen kunt herkennen. Psychologen kennen vier verschillende soorten pestkoppen, namelijk:

  1. De schreeuwlelijk: deze pestkop schreeuwt en vloekt om het doelwit, maar ook overige collega’s bang te maken. Uit angst om zelf doelwit te worden, durven zij daarom niets over het gedrag van deze bullebak te zeggen. De pester communiceert op een agressieve manier. Naast schreeuwen stuurt hij boze e-mails en gebruikt agressieve lichaamstaal, zoals het aannemen van een dreigende houding. Maar hij kan ook achteroverleunend en op zijn gemak vertellen waarom het doelwit waardeloos is.
  1. De eeuwige criticus: dit type pestkop heeft kritiek op echt alles wat het doelwit zegt of doet. Dit doet hij in tegenstelling tot de schreeuwlelijk graag een-op-een óf hij probeert bij een teambespreking iedereen de fouten te laten zien die de collega volgens hem heeft gemaakt. De gepeste medewerker wordt door de telkens terugkerende kritiek steeds banger en onzekerder, zodat hij of zij gaat twijfelen aan eigen capaciteiten. Soms gaat het doelwit daardoor slechter werken.
  1. De poortwachter: deze pester verhindert het doelwit om het werk goed te doen door te liegen en bedriegen. Hij houdt belangrijke zaken bij de gepeste medewerker weg, zoals uitleg, informatie of hulp van anderen. Is deze poortwachter leidinggevende, dan kan hij het doelwit bijvoorbeeld onterecht een slechte beoordeling geven. Maar ook een directe collega kan poortwachter zijn en het doelwit bijvoorbeeld ‘vergeten’ uit te nodigen voor een belangrijke bijeenkomst.
  1. De schijnheilige: deze pestkop is moeilijk te herkennen. Hij doet alsof hij de beste vriend is van de gepeste medewerker, maar achter de rug om spreekt hij negatief over die collega. Hij zal anderen vragen om het negatieve commentaar over het doelwit aan niemand door te vertellen. Pas als iemand zijn of haar mond voorbij praat, kan dit type pestkop worden ontdekt.

Wilt u weten wat u als werkgever kunt doen tegen pestkoppen bij u op de werkvloer? Download dan onze tips of bekijk onze Whitepaper Pesten op het werk.

Bron: AD


Ook interessant voor u:

  • Pesten op het werk: wat kunt u daar als werkgever tegen doen? - tips van Sazas

    Pesten op werk

    Hoe maakt u pesten bespreekbaar en wat kunt u doen wanneer één van uw medewerkers pest of gepest wordt?
    Kennisbank
  • Whitepaper Pesten op het werk, tips voor werkgevers - Sazas

    Whitepaper: Pesten op het werk

    Pesten op het werk is een groot probleem. Hoe maakt u pesten bespreekbaar en wat kunt u doen wanneer één van uw medewerkers pest of gepest wordt? Lees er meer over in dit whitepaper.
    Whitepaper
  • Medewerkers van Sazas zitten gezellig aan tafel

    Werkplezier vergroten

    Welke zaken hebben invloed op het werkplezier van uw medewerkers? En hoe kunt u daarmee omgaan, zodat u het werkplezier kunt vergroten?
    KENNISBANK
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: