Verzuim in mkb neemt sterk toe: hoe kunt u risico’s beperken?

Aantal keer gelezen:
 135308

Het aantal meldingen van verzuim in het mkb ligt dit jaar al flink hoger dan in 2018 en 2019, de jaren voor corona. Steeds meer mkb’ers maken zich zorgen over de risico’s van de toenemende verzuimpercentages. Ook de vooruitzichten zijn niet goed: het RIVM verwacht na de zomer een toename van het aantal coronabesmettingen. Dit maakt een verzekering tegen de risico’s van verzuim nog noodzakelijker. Het afsluiten van een verzuimverzekering kunt u bij Sazas het hele jaar door regelen, bijvoorbeeld met onze online offerte tool.

 

Offerte aanvragen

Sterke toename verzuim in het mkb - risico's beperken als werkgever - Sazas

Verdere toename verzuimpercentage

Vooral de coronabesmettingen zijn belangrijke oorzaken voor verzuim. Ernst Kuipers, minister van VWS, denkt dat COVID-19 vanaf september 2022 weer de kop gaat opsteken. De minister houdt rekening met ‘misschien wel 10 miljoen besmettingen, van september tot april 2023.’ Alleen al in de zorgsector is het verzuim in het tweede kwartaal van 2022 gestegen naar 7,79%. Dat was in hetzelfde kwartaal vorig jaar 6,97%; een toename van 11,8% in één jaar tijd. De verwachting is dat het huidige hoge verzuimpercentage ook in het mkb nog verder toeneemt. Het mkb lijkt extra vatbaar voor verzuim, mede omdat ondernemers meer betrokken zijn bij publieke samenkomsten als beurzen en netwerkbijeenkomsten.


Verzuim voorkomen

Hoewel u als werkgever verzuim in uw organisatie niet altijd kunt voorkomen, kunt u hierin veel voor uw medewerkers betekenen. Naast uitval van personeel door ziektes als COVID-19, kan verzuim veel andere oorzaken hebben. Deze kunnen zowel werkgerelateerd als privé-gerelateerd zijn. Als werkgever is het is belangrijk dat u de signalen van deze oorzaken snel herkent. Onze verzuimspecialisten kunnen u helpen met praktische en kosteloze informatie, zoals een voorbeeld van een verzuimprotocol. U kunt dus veel zelf doen in het voorkomen van verzuim. Belangrijk, want een zieke medewerker kost u als werkgever gemiddeld 250 tot wel 300 euro per dag, maar dit kan verder oplopen tot 400 euro per dag.

VOORBEELD VERZUIMPROTOCOL

Direct verzuimrisico’s beperken

Dit najaar worden dus nog hogere verzuimcijfers verwacht. Daarop hoeft u als mkb’er niet te wachten; u kunt daar nu al op inspelen met een passende verzuimverzekering. Bel voor een persoonlijk advies één van onze klantadviseurs, bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur. Ook via internet staan wij voor u klaar, 24 uur per dag, om uw bedrijf te beschermen tegen de gevolgen van verzuim. U kunt op onze website zelf een offerte maken en onze aanbieding direct als e-mail ontvangen. Heel eenvoudig, in slechts enkele stappen. Wij staan altijd voor u klaar met een oplossing op maat, in iedere situatie.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Hoe beoordelen medewerkers hun werksituatie?

    Hoe beoordelen medewerkers hun werksituatie?

    Hoe trekt u medewerkers aan én behoudt u deze voor uw bedrijf? In deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt is dat een belangrijke vraag voor u als werkgever. TNO en CBS voeren elk jaar de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. De antwoorden geven een goed beeld van hoe medewerkers hun werksituatie beoordelen en wat zij belangrijk vinden.
    nieuws
  • Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA), hoe stelt u die op? Bekijk het PSA-beleid van Sazas

    Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): stappenplan voor een beleid

    Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) tegengaan, hoe doet u dat? Een goed PSA-beleid kan hierbij helpen. Als verzuimspecialist helpen wij u daar graag bij. In ons stappenplan leest u stap voor stap de onderdelen van dit beleid en hoe u dit beleid zelf kunt opstellen.
    whitepaper