Werken in de kou: alles wat u wilt weten

Aantal keer gelezen:
 1513

Een (te) koude werkplek kan ervoor zorgen dat medewerkers minder goed presteren. Ook vergroot werken in de kou de kans op ziekte. Niet alleen medewerkers die in de buitenlucht werken krijgen hiermee te maken, ook medewerkers die op onverwarmde werkplekken zoals koelcellen werken. Langdurig werken in de kou kan leiden tot gezondheidsproblemen en daarmee tot verzuim. Het is belangrijk om dit als werkgever te voorkomen.

Webinar: het belang van een Preventief Medisch Onderzoek

Werken in de kou kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) vangt u op tijd signalen op die kunnen leiden tot verzuim. Wilt u meer weten over PMO, wat de voordelen zijn en hoe u de risico’s op verzuim kunt verkleinen of voorkomen? Bekijk het gratis webinar ‘het belang van een Preventief Medisch Onderzoek’.

Bekijk het webinar

Werken in de kou

Wat kou met het lichaam doet

Een koude winterdag kan verschillende negatieve effecten hebben op het lichaam en de werkprestaties. Werken bij lage temperaturen kan zorgen voor stijve spieren en koude vingers en tenen. Ook heeft werken in de kou effect op de concentratie van uw medewerkers. Dit zorgt ervoor dat mensen bij lage temperaturen minder goed presteren en vaker fouten maken. Daarnaast verhoogt dit de kans op arbeidsongevallen.

Is de lichaamstemperatuur door extreme kou lager dan 35 ˚C, dan spreken we van onderkoeling (hypothermie). Dit kan leiden tot het verminderd functioneren van het lichaam en uiteindelijk zelfs tot een hartstilstand.


Beroepen in de buitenlucht

Mensen met een beroep in de buitenlucht zijn het meest vatbaar voor kou. Ongeveer 19% van de Nederlandse werkenden geeft aan regelmatig last te hebben van kou op de werkplek. Voorbeelden van mensen die (deels) buiten werken zijn:

  • Politieagenten
  • Stratenmakers
  • Bouwvakkers
  • Medewerkers in de agrarische sector
  • Postbodes
  • Hoveniers

Ook medewerkers die in onverwarmde loodsen werken, kunnen last hebben van kou.. Net als medewerkers in koel- en vrieshuizen, in de vleesverwerking en in slagerijen.


Temperatuur op de werkplek volgens de Arbowet

Als werkgever bent u verplicht uw medewerkers te beschermen tegen gezondheidsschade als gevolg van werken onder koude omstandigheden. Dit bepaalt artikel 6.1 van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Er geldt geen wettelijke minimale temperatuur op een werkplek. Wel stelt de Arbowet dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten bij hun medewerkers te voorkomen. Volgens artikel 29 van de Arbowet is de werkgever verplicht om maatregelen te nemen. Doet de werkgever dit niet, dan mag de medewerker het werk neerleggen.


Vorstverlet bouw

De bouwsector heeft in haar cao eigen regels opgesteld voor het werken in koude omstandigheden. De belangrijkste punten zijn:

  • Bij een gevoelstemperatuur lager dan -6˚C mag de medewerker die is aangesloten bij het cao (tijdelijk) de werkzaamheden staken. De metingen van het dichtstbijzijnde KNMI meetpunt zijn leidend.
  • Is bij een tweede meting de gevoelstemperatuur nog steeds lager dan -6˚C, dan mag de medewerker naar huis gaan.
  • De medewerker mag het werk staken als het vriest, er sneeuw ligt die niet met eenvoudige middelen kan worden verwijderd, de rijwegen of looppaden op de bouwplaats niet begaanbaar zijn of als er geen beschermende kleding beschikbaar is.
  • Bij dit soort (vorst)verlet moet de werkgever gewoonhet loon doorbetalen van de medewerker. Let op: de werkgever mag wel passende andere werkzaamheden aan de medewerker geven. In dat dat geval is de medewerker verplicht is om te blijven werken.

7 maatregelen bij werken in de kou

Er zijn verschillende manieren waarop maatregelen kunt nemen tegen kou. Hiermee voldoet u als werkgever aan uw wettelijke plicht om uw medewerkers te beschermen tegen kou.  Als uw medewerkers in koude omstandigheden werken, zijn er een aantal maatregelen die maatregelen die u kunt nemen om de arbeidsrisico's te beperken:

  1. Scherm zoveel mogelijk de werkplek af tegen sneeuw, regen en kou;
  2. Stel warme en beschermende kleding, zoals warme handschoenen en isolerende en waterdichte jassen en broeken beschikbaar;
  3. Pas het werkrooster aan en verkort de duur van de werkzaamheden;
  4. Wissel de werkzaamheden af met pauze of laat uw medewerkers op warme (binnen-)plekken werken, zoals een bouwkeet of bedrijfswagen;
  5. Voorkom dat medewerkers tijdens de werkzaamheden in aanraking komen met koude materialen;
  6. Schaf gereedschap aan met isolerend materiaal en laat gereedschap niet in de kou liggen;
  7. Bied uw medewerkers regelmatig warme dranken.
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u: