Rouw en werk: medewerkers voelen niet altijd ruimte en begrip     

Aantal keer gelezen:
 1198

Medewerkers die rouwen, voelen niet altijd genoeg begrip en ruimte hiervoor vanuit hun werkgever. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond CNV (2023). Als werkgever kunt u hierop inspelen. Samen kijken naar wat uw medewerker nodig heeft bij rouw, kan langdurig verzuim helpen voorkomen.

Rouw en werk - Rouwende medewerkers, Hoe als werkgever mee omgaan, onderzoek en nieuws

Wat is rouw?

Wie een groot verlies meemaakt, moet dit verwerken. Dit wordt rouw genoemd. Bijvoorbeeld als een geliefde overlijdt. Verlies kan zorgen voor veel emoties, zoals verdriet. Dit kost mentaal veel energie. Maar ook lichamelijk kan rouw energie kosten. Iemand kan bijvoorbeeld hoofdpijn hebben. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier en tempo (Thuisarts, 2023).

Onderzoek naar rouw en werk

In hun onderzoek naar rouw en werk, stelde vakbond CNV 1.900 werkende leden vragen. Alle ondervraagden hadden de afgelopen 10 jaar te maken gehad met rouw. Daaruit blijkt dat 4 op de 10 medewerkers het gevoel heeft dat zij van hun werkgever te weinig ruimte krijgen om hun verlies te verwerken. Ruim een kwart ervaart niet voldoende begrip vanuit de werkgever.

Webinar: ‘Waar u mee te maken krijgt bij verzuim’

Als u te maken heeft met verzuim, wat komt er dan op u af? En hoe kan Sazas u helpen? Klantadviseur Sharita beantwoordt uw vragen in een gratis webinar over verzuim.

Rouw en verzuim  

In het onderzoek wordt ook gekeken naar het verband tussen rouw en verzuim. Daaruit komt naar voren dat:

  • 23% van de omvraagden zich bij rouw minder dan twee weken ziekmeldde;
  • In 9% van de gevallen meldde de medewerker zich langer ziek;
  • 10% van de rouwende medewerkers kwam uiteindelijk in een burn-out terecht;
  • 37% van de rouwende medewerkers vindt zelf dat ze te snel weer aan het werk gingen;
  • En ruim 28% kon naar eigen zeggen langere tijd niet goed functioneren.

Ook in uw voordeel; voorkom langdurig verzuim door rouw  

Als werkgever heeft u het beste voor met uw medewerker. Op een begripvolle manier omgaan met rouw, valt daar ook onder. Samen met uw medewerker bepalen wat hij of zij nodig heeft bij rouw, kan helpen om langdurig verzuim te voorkomen.

Dit is niet alleen prettig voor de medewerker. Het is ook in het belang voor u als werkgever. Verzuim kan uw bedrijf namelijk veel geld kosten. Een zieke medewerker kost gemiddeld € 405,- per dag (MKB Servicedesk, 2023).


Een rouwende medewerker: regels en tips

Misschien heeft u als werkgever vragen over regels bij rouw en werk. Bijvoorbeeld over hoe het zit met rouwverlof. Of wilt u tips over hoe om te gaan met rouwende medewerkers. In een kennisbankartikel over dit onderwerp, hebben wij informatie en tips voor u op een rij gezet.

Meer lezen over rouw en werk

Door hieronder op de knop te klikken, kunt u verder lezen over dit onderwerp in onze kennisbank. 

Kennisbankartikel lezen

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

In dit artikel is ‘Thuisarts’ als bron gebruikt. De pagina op hun website over rouw is voor het laatst aangepast in 2021; de informatie was op het moment van publicatie van dit artikel nog actueel.
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Sazas-klant Ammerlaan over vitaliteit en inzetbaarheid

    Klantverhaal: Ammerlaan The Green Innovator over hun bedrijf, vitaliteit en inzetbaarheid

    Ondernemen met een blik op de toekomst. Dat is wat ze bij Ammerlaan The Green Innovator al jaren doen. Dit potplantenbedrijf teelt tropische groene planten. Als één van de eersten maakten ze gebruik van een aardwarmtebron. Daarnaast teelt het bedrijf CO2-neutraal. Dat de ondernemers zich zo bezighouden met vernieuwing zorgt dat mensen er graag willen werken: Ammerlaan heeft weinig moeite met het vinden van personeel. Ook zet de familie Ammerlaan volop in op de vitaliteit en inzetbaarheid van haar medewerkers.
    Klantverhaal
  • Trenddocument - Verzuimtrends 2024

    Trenddocument: Verzuim­trends voor 2024

    Als werkgever wilt u verzuim zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim, kan dan helpen. Daarom zetten wij, als verzuimspecialist, de verzuimtrends voor 2024 voor u op een rij.

    Whitepaper