Dertiende maand: wat is het en waarom zou u dit aanbieden als werkgever?

Een dertiende maand is één van de meest aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden die u als werkgever kunt aanbieden. In deze toch al dure tijden is de dertiende maand als extra eindejaarsuitkering voor alle medewerkers een welkom bedrag. U betaalt dan als werkgever twee keer het bruto maandsalaris uit aan uw medewerker. Maar wat komt er bij de dertiende maand kijken en waarom zou u dit aanbieden als werkgever?

Dertiende-maand-wergever-sazas-verzuimspecialist

Download Trenddocument 'Verzuimtrends 2024'

Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim? Wij zetten, als verzuimspecialist, de verzuimtrends voor 2024 voor u op een rij. Download gratis.

Wat is een dertiende maand?

De dertiende maand, ook wel bekend als de eindejaarsuitkering, is een beloning die u aan het einde van het jaar aan uw medewerkers kunt uitkeren. Hierdoor noemen we het ‘de dertiende maand’. Meestal is deze eindejaarsuitkering gelijk aan één bruto maandsalaris. Voor dit extraatje hoeven medewerkers over het algemeen geen buitengewone prestaties te leveren.

Verschil dertiende maand en prestatiebonus

De dertiende maand is niet hetzelfde als een prestatiebonus of winstdeling, die vaak ook aan het einde van het jaar worden uitgekeerd. Meestal is de dertiende maand namelijk niet afhankelijk van de geleverde prestaties van de medewerker of het bedrijf. Als er een dertiende maand in uw cao of arbeidsovereenkomst staat opgenomen, krijgt elke medewerker dit extraatje.

 

Waarom een dertiende maand aanbieden

Een dertiende maand aanbieden kost u als werkgever extra geld, zonder dat uw medewerkers beter moeten presteren. Dus waarom zou u als werkgever een dertiende maand aanbieden? Het antwoord is simpel: een dertiende maand is één van de meest aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een teken van goed werkgeverschap. Met een dertiende maand laat u zien dat u uw medewerkers waardeert. Hierdoor kunt u uw medewerkers langer behouden.

 

Het berekenen van een dertiende maand

Hoe kunt u berekenen wat u als werkgever kunt uitkeren aan uw medewerker als dertiende maand? Meestal wordt de hoogte van de eindejaarsuitkering berekend als percentage van het (bruto) jaarsalaris. Dit percentage is 8,33% van het salaris dat uw medewerker in dat kalenderjaar heeft verdiend.

Bijvoorbeeld: uw medewerker verdient € 3.000,- bruto per maand. Per jaar is dit € 3.000 x 12 = € 36.000,-. Wat u kunt uitkeren als dertiende maand is dan 36.000 x 0,0833 = € 2.998,80, wat neerkomt op één maandsalaris.

Whitepaper 'Medewerkers met schulden'

In de whitepaper “Medewerkers met schulden” leest u alles over de oorzaken en de gevolgen van schulden en wat u hier als werkgever aan kunt doen.

Een dertiende maand vastleggen

U kunt een dertiende maand op verschillende manieren vastleggen. Soms is een dertiende maand al vastgelegd in een cao. In dat geval bent u verplicht dit extra maandsalaris uit te keren. Als hierover niets in uw cao staat, kunt u er zelf voor kiezen om een dertiende maand uit te keren. U neemt het uitkeren van een dertiende maand in dat geval op in uw personeelshandboek of arbeidsovereenkomst.


Dertiende maand bij ontslag

Uw medewerker houd recht op een dertiende maand na ontslag of vrijwillig vertrek als dit in uw cao, personeelshandboek of arbeidsovereenkomst is vastgelegd. U betaalt de dertiende maand dan tijdens de eindafrekening uit. Het is wel gebruikelijk om dan slechts een deel van de dertiende maand uit te keren. Dit geldt ook wanneer een medewerker later in het jaar is gestart. Als een medewerker acht maanden in dienst was in een contractjaar waarin hij of zij recht heeft op een dertiende maand, kunt u 8/12 van een bruto maandsalaris uitkeren.


Dertiende maand en belastingen

Uw medewerker houdt na belastingen minder geld over bij een dertiende maand dan bij een normaal maandsalaris. Dit komt doordat een dertiende maand onder de tabel ´bijzondere beloningen´ wordt belast. Uw medewerker betaalt hierover dus meer belasting.


Dertiende maand bij een tijdelijk of vast contract

Als werkgever heeft u bij een dertiende maand te maken met het gelijkheidsbeginsel. Dit betekent dat tegenover gelijk werk ook een gelijke beloning staat. Daarom mag u uw medewerkers niet zomaar een dertiende maand ontzeggen. Het maakt daarbij ook geen verschil of een medewerker een vast of tijdelijk contract heeft. Als u ervoor kiest om één medewerker een dertiende maand te geven, dan zult u deze ook aan uw andere medewerkers met vergelijkbare werkzaamheden moeten uitkeren.


Ook interessant voor u:

 • Goed werkgeverschap

  Wat is goed werkgeverschap?

  U hoort de term misschien vaker: goed werkgeverschap. Dit wordt gezien als onderdeel van duurzame inzetbaarheid van personeel. Maar wat maakt u nou een goed werkgever?
  Kennisbank
 • Webinar Financieel Fitte Organisaties Sazas

  Opname: webinar 'financieel gezonde bedrijven en hun risico's'

  Eelco de Haan, financieel directeur bij Sazas, neemt u mee in de wereld van financieel gezonde organisaties. Wat kunnen de gevolgen van financiële problemen van uw medewerkers voor uw bedrijf zijn, en wat kost dat? Hoe kunt u uw medewerkers met schulden signaleren en vervolgens helpen?
  Webinar
 • Hoe pakt u verzuim aan? Maak een goede verzuimaanpak met de informatie van Sazas

  Verzuimaanpak

  Een goed uitgevoerd verzuimbeleid helpt bij het voorkomen van uitval en het verkorten ervan. Een brede kijk op de vitaliteit van uw medewerkers en een doelgerichte begeleiding bij ziekte, zorgt ervoor dat een zieke medewerker weer sneller inzetbaar is.
  kennisbank