Tips om als werkgever een burn-out te voorkomen
Te veel werk aannemen, heel druk zijn en geen tijd voor ontspanning: dit gedrag kan bij uw medewerkers leiden tot een burn-out. Vaak sluipt dit gedrag er langzaam in, waardoor pas laat wordt ontdekt dat het niet goed gaat. Het gevolg is dat een medewerker uitvalt, een tijd niet kan werken en eerst volledig moet herstellen. Pas daarna kunnen de werkzaamheden weer worden opgepakt.
Een beginnende burn-out voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar hoe kunnen uw medewerkers zorgen dat zij op tijd aan de bel trekken? En hoe herkent u de tekenen van een burn-out bij uw medewerkers, zodat u er op tijd bij bent? Met de tips in dit artikel helpen we u en uw medewerkers op weg. Zo kunnen burn-outs en de klachten die hierbij horen zoveel mogelijk worden voorkomen.
Tips om een burn-out te voorkomen: bewaak grenzen
Het is belangrijk dat uw medewerker zich bewust is van zijn of haar grenzen, zowel thuis als op het werk. Een niet te volle planning en genoeg ruimte voor ontspanning zijn erg belangrijk. Om dit te bereiken kunt u uw medewerker aanmoedigen om zelf te bepalen wat hij of zij wil doen. Het is niet verstandig overal ‘ja’ op te zeggen en van alle collega’s werk aan te nemen. Hierover hoeft uw medewerker zich niet vervelend te voelen. Uiteindelijk is het voor iedereen beter als iedere medewerker zijn of haar grenzen goed aangeeft.
Energie onder controle houden
Iemand met een burn-out heeft nauwelijks energie over. Om een burn-out te voorkomen is het daarom goed om dingen doen die energie opleveren. Zo vult uw medewerker zijn of haar energievoorraad aan en is er een reserve opgebouwd voor situaties (op werk of privé) die meer energie kosten. Meer energie krijgen kan bijvoorbeeld door werk te doen buiten het standaard takenpakket van uw medewerker, of door iets te doen wat hij of zij leuk vindt. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Het is belangrijk dat uw medewerker daarin samen met u de beste manier vindt.
Burn-out voorkomen? Praat over gevoelens
Opgekropte gevoelens en spanningen spelen vaak een grote rol bij het ontstaan van een burn-out. Het is voor uw medewerker dus belangrijk dat hierover kan worden gepraat. Dit hoeft niet altijd op de werkvloer te zijn. U kunt uw medewerker ook aanmoedigen om te praten met een partner, familielid, vriend of psycholoog.
Tot slot is het voor uw medewerker ook belangrijk om op tijd aan de bel te trekken als de spanningen en gevoelens lange tijd te hoog oplopen. Merkt u dat uw medewerker met spanningen en/of gevoelens rondloopt en dat dit voor problemen zorgt? Ga in gesprek en maak werkplezier bespreekbaar. Kijk samen naar oplossingen voor de korte en langere termijn.
Dertig minuten beweging per dag
Minimaal dertig minuten per dag bewegen heeft veel voordelen: naast dat het goed is voor de lichamelijke gezondheid, helpt het uw medewerker ook op geestelijk gebied. Beweging helpt bijvoorbeeld om zaken op een rijtje te krijgen en de hersenen wat rust te geven. Ook wordt door beweging meer gelukshormoon aangemaakt. Die dertig minuten bewegen (meer mag natuurlijk altijd) hoeft geen zware work-out te zijn: fietsen of stevig doorwandelen zorgen ook al voor gezondheidsvoordelen.
Ontspannen helpt een burn-out voorkomen
Na inspanning is het belangrijk om te ontspannen. Uw medewerker zal zelf moeten bepalen wat voor hem of haar ontspannend werkt. Bij ontspanning krijgen de hersenen even rust. Voorbeelden van activiteiten die ontspanning kunnen bieden zijn ademhalingsoefeningen, creatief bezig zijn, lezen of naar muziek luisteren.
Afwisselend eten om een burn-out tegen te gaan
Ook een eetpatroon met genoeg afwisseling kan helpen een burn-out te voorkomen. Een fitte medewerker is vaak gezonder en zowel lichamelijk als geestelijk weerbaar. Een eetpatroon met genoeg afwisseling bestaat uit genoeg groente, fruit, (volkoren) granen en dranken zonder alcohol en al te veel suikers. Wanneer uw medewerker moeite heeft of niet goed weet hoe een gezond eetpatroon eruit ziet, is De Schijf van Vijf een handig hulpmiddel. Hiermee wordt uitgelegd waaruit een afwisselend eetpatroon bestaat en hoe uw medewerker hiermee kan omgaan.
Focus op effectiviteit, niet op perfectie
Ook tijdens werktijd zijn er zaken die een medewerker kan doen om een burn-out te voorkomen en waarbij u als werkgever kunt helpen. Het is bijvoorbeeld altijd een goed idee om te kijken hoe het werk het beste kan worden uitgevoerd. U kunt de nadruk dan beter niet leggen op het perfect uitvoeren van een taak. Het is beter om uw medewerker te laten weten dat effectiviteit voor u het belangrijkst is.
Doe één ding tegelijk
Meerdere dingen tegelijk doen is een kunst op zich en voor de hersenen erg vermoeiend. Daarom is het aan te raden om onder werktijd één ding tegelijk te doen. Zo blijft de focus op één taak, en kan uw medewerker dit met aandacht doen. Het gevoel zal na het uitvoeren van de taak positief zijn: de taak kan van het lijstje worden gestreept.
De hersenen rust geven na een werkdag
Een laatste punt is dat het na een werkdag belangrijk is om echt even ‘uit’ te staan. De hersenen hebben rust nodig. Dit betekent: elektrische apparaten als computers, laptops en telefoons staan even uit en de voorkeur gaat uit naar een echt gesprek, in plaats van een gesprek via een scherm.
Al met al zijn er dus verschillende dingen die zowel werkgever als medewerker kunnen doen om een burn-out te voorkomen. De focus op een gezond en gebalanceerd leven is hierin belangrijk. Zo kan uw medewerker zonder uitgeblust te raken.
Verzuim door een burn-out voorkomen en verminderen?
Wist u dat de kosten van een zieke medewerker kunnen oplopen tot gemiddeld € 405,- per dag? Als uw medewerker ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om het loon door te betalen. Daarnaast krijgt u bij ziekteverzuim ook te maken met andere, extra kosten. Bent u goed verzekerd? Met een verzuimverzekering van Sazas, beschermt u uzelf tegen de financiële risico’s van verzuim. Bij ons regelt u alles in één keer: loondoorbetaling, verzuimbegeleiding én re-integratie.
Met slechts drie gegevens berekent u makkelijk en snel online uw premie. Dit kan 24 uur per dag, het hele jaar door.
Ook interessant voor u:
-
Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): stappenplan voor een beleid
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) tegengaan, hoe doet u dat? Een goed PSA-beleid kan hierbij helpen. Als verzuimspecialist helpen wij u daar graag bij. In ons stappenplan leest u stap voor stap de onderdelen van dit beleid en hoe u dit beleid zelf kunt opstellen.whitepaper -
De verschillende fases van een burn-out
Een burn-out komt niet uit de lucht vallen. Iemand gaat verschillende fases door voordat sprake is van een burn-out. In dit artikel beschrijven wij de fases van een burn-out. Door meer te leren over burn-out fases, kunt u de signalen van een burn-out beter herkennen bij uw medewerkers.kennisbank -
Zo stimuleert u de vitaliteit van uw medewerkers op de werkvloer
Vitaliteit zegt iets over de lichamelijke en geestelijke gezondheid van uw medewerkers. Als werkgever is het belangrijk dat u zorgt voor vitaliteit op de werkvloer. U kunt hiermee verzuim voorkomen. Sazas geeft u als werkgever tips om in gesprek te gaan over vitaliteit.Kennisbank