Aantal keer gelezen:
 1984


10 tips voor succesvol thuiswerken

Momenteel werkt iedereen, als dit mogelijk is, nog thuis. Gewoonlijk werkt in Nederland 13,7% van de werkenden thuis. Hiermee is Nederland Europees koploper in het thuiswerken. Het thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen. Voor u betekent thuiswerken minder controle op het personeel. Toch wilt u dat uw medewerkers zo productief mogelijk zijn. U geeft uw medewerker thuis automatisch meer vertrouwen. Voor uw medewerkers betekent dit dat ze zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Om het thuiswerken in goede banen te leiden kunt u onderling goede afspraken maken. Daarnaast is het belangrijk om met elkaar te blijven communiceren. Met deze 5 thuiswerktips voor u als werkgever en 5 tips voor thuiswerken voor uw medewerkers wordt het een succes:


Whitepaper:
Thuiswerken: Haal er het maximale uit voor uw bedrijf

Naast bovenstaande tips hebben we nu ook een whitepaper over thuiswerken voor u gemaakt. Hierin leest u wat het kan opleveren voor uw bedrijf, maar ook zaken waar u goed op moet letten.
Hoe houdt u uw medewerkers zo productief en gemotiveerd
mogelijk? En wat mogen zij verwachten van u als werkgever?
Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij.

Vraag het whitepaper aan
Thuiswerken WP Sazas

5 thuiswerktips voor werkgevers

Uw medewerkers thuis laten werken heeft voor u verschillende voordelen: minder kosten voor kantoorruimte, lagere kosten voor energie, flexibiliteit en een efficiënte inzet van uw medewerkers, en een hogere productiviteit.

Maar het kan ook uitdagend zijn. Denk aan leidinggeven op afstand, contact houden met uw medewerkers of afspraken maken als het gaat om de thuiswerkplek of thuiswerkvergoeding. Met onderstaande originele tips voor thuiswerken, wordt het ook in uw bedrijf een succes.


1. Een thuiswerkovereenkomst

Voor leidinggeven op afstand is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. De eerste tip is daarom het opstellen van een thuiswerkovereenkomst. Zo wordt het voor zowel u als uw medewerker duidelijk wat de afspraken zijn. Een aantal dingen die u in de overeenkomst kunt zetten zijn:

  • Werktijden en werkzaamheden
  • Thuiswerkplek
  • Thuiswerkvergoeding
  • Beveiliging
  • Bereikbaarheid

Voorbeeld van een thuiswerkovereenkomst
We helpen u graag op weg met het opstellen van een goede thuiswerkovereenkomst. Bekijk de voorbeeld thuiswerkovereenkomst van Sazas om te gebruiken voor de overeenkomst in uw bedrijf.


2. Een ergonomische thuiswerkplek voor uw medewerkers

Een tip voor thuiswerken die gericht is op de thuiswerkplek van uw medewerkers. Een ergonomisch ingerichte werkplek draagt bij aan het voorkomen van fysieke klachten en zorgt ervoor dat uw medewerkers productiever zijn. 

In de thuiswerkovereenkomst worden ook afspraken gemaakt over de thuiswerkplek. Om te starten kunt u voor het thuiswerken een arbochecklist doorsturen naar uw medewerkers. Hierin worden vragen beantwoordt zoals:

  • Kunt u thuis in rust werken?
  • Heeft u een ergonomische bureaustoel die u op een verantwoorde manier kunt afstellen?
  • Heeft u voldoende ruimte in uw woning om een bureautafel en –stoel op te stellen?
Op deze manier weet u of de thuiswerkplek voldoet aan de arboregels. Bekijk de arbochecklist van Sazas om als voorbeeld te gebruiken voor de checklist in uw bedrijf.


3. Thuiswerkvergoeding als stimulans voor werkgeluk en productiviteit

Een thuiswerkvergoeding (kostenvergoeding voor het thuiswerken) is niet verplicht en dus kan deze tip worden gezien als een extraatje. Bonussen of extra’s (goede arbeidsvoorwaarden) kunnen een positieve bijdrage leveren aan de productiviteit en werkgeluk van uw medewerkers. Maar hoe hoog moet de thuiswerkvergoeding zijn?

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft een berekening gemaakt voor de kosten van het thuiswerken. De kosten zijn gemiddeld € 2,- per dag per persoon. Daarbij is rekening gehouden met elektriciteits-, water- en gasverbruik, koffie en thee, wc-papier en afschrijving van bureau en stoel.


4. Thuiswerken en het belang van goede communicatie

Contact houden met uw medewerkers is erg belangrijk. Maar ook het communiceren tussen de medewerkers onderling. Om de communicatie tussen uw medewerkers tijdens het thuiswerken te stimuleren kunt u Zoom, Microsoft Teams of andere geschikte applicaties beschikbaar maken.

Daarbij hoeft de communicatie niet alleen een zakelijk doel te hebben. Het is juist belangrijk om niet direct over werkzaamheden te beginnen, maar juist het sociale aspect te benadrukken. Dat maakt het thuiswerken leuker.


5. Zorg voor duidelijke verwachtingen bij de thuiswerkers

Samenwerken op verschillende locaties kan lastig zijn. Een praktische tip voor het thuiswerken is structuur aanbrengen en spelregels opstellen. Dit geeft uw medewerkers houvast. Denk hierbij aan een online project- of teampagina waar medewerkers bijvoorbeeld kunnen checken wat er van ze wordt verwacht, waar collega’s aan werken en wanneer collega’s bereikbaar zijn. Intranetsoftware biedt vaak deze mogelijkheid, maar ook tools zoals Trello (een basisaccount is gratis) of Microsoft Teams.


5 thuiswerktips voor medewerkers

Als u uw medewerkers de mogelijkheid geeft om thuis te werken, is het belangrijk om ze te informeren over hoe ze dit het beste kunnen doen. Hier vindt u de belangrijkste tips voor het thuiswerken voor uw medewerkers.


1. Maak afspraken over het thuiswerken voor een gezonde werk-privé balans

Naast een ergonomische werkplek is het belangrijk om ongestoord te kunnen werken. Dit betekent soms afspraken over een verdeling van de huishoudelijke taken en oppas voor de kinderen.


2. Structuur en routine is belangrijk voor succesvol thuiswerken

Geef tips aan uw medewerkers over ritme tijdens het thuiswerken. Het starten en afsluiten van de thuiswerkdag is erg belangrijk. Creëer bijvoorbeeld een vast ochtendritueel met ontbijt, douchen, sporten of even wandelen voordat je start met werken. Door elke dag op dezelfde tijd de werkdag te beginnen en af te sluiten creëert uw medewerker een werkroutine die gelijk is aan een werkdag op kantoor.

Grappige thuiswerktip: doe alsof u naar kantoor gaat om de actieknop aan te zetten. Draag dus ‘normale’ werkkleding en bijvoorbeeld geen trainingspak.

Door dagelijks online (bij voorkeur beeldbellen) met elkaar te vergaderen creëert u een gevoel van verbondenheid en voorkomt u een gevoel van eenzaamheid. Structuur zorgt daarnaast voor een goede balans tussen werk en privé.


3. Stel doelen en maak een planning

Werkt uw medewerker thuis en bent u op zoek naar tips voor thuiswerken? Stel doelen en maak een planning. De werkzaamheden op een to-do-lijst afvinken geeft voldoening. Drie hoofddoelen op een dag zijn realistisch. Aan de hand daarvan kan de medewerker een planning maken, waarbij het belangrijkste eerst wordt gedaan.

Thuiswerkers hebben nog wel eens moeite met het afsluiten van de dag. Het maken van een to-do-lijst werkt goed voor de thuiswerkers om de dag af te sluiten. Is alles op de lijst afgevinkt? Dan is de dag voorbij.


4. Verhoog de productiviteit: werk in blokken en neem korte pauzes

Langdurig doorwerken met een beeldscherm kan tot klachten leiden, waaronder oog-, nek- en stressklachten. Deel daarom de thuiswerkdag in blokken in. Door het nemen van korte pauzes kan uw medewerker weer fris aan het werk. En even iets anders doen is goed voor de creativiteit.

Wissel bijvoorbeeld het werk af met een kort huishoudelijk klusje zoals de vaatwasser uitruimen of de planten water geven. Door zich hierna te richten op de uit te voeren taken en de gestelde doelen gaat uw medewerker productiever te werk.


5. Bewegen tijdens het thuiswerken

Tot slot enkele thuiswerktips voor bewegen. Door het thuiswerken zal uw medewerker minder bewegen. Dit komt doordat men niet naar locatie hoeft te reizen. Maar dat betekent niet dat er niet bewogen kan worden. Als werkgever kunt u hier ook extra aandacht aan schenken.

Door regelmatig te bewegen blijft uw medewerker vitaal, bij voorkeur in de buitenlucht. Bewegen is goed voor de gezondheid en kan zowel fysieke als mentale problemen voorkomen.

De lunchpauze of een korte pauze tussen de werkblokken door zijn enorm geschikt voor een wandeling. 30 minuten wandelen zorgt al voor een enorme boost voor de productiviteit van de thuiswerkers.

Bronnen: Accountancy Vanmorgen, NIBUD, NRC en Libelle

 


Ook interessant voor u

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: