Tips om het hoofd koel te houden tijdens het (thuis-)werken

Een mooie warme zomer; veel mensen worden daar blij van. Mensen functioneren het best bij een temperatuur van 21 à 22 graden. Hoge temperaturen hebben daarom nadelen, zeker als er gewerkt moet worden. In de zomer wennen mensen snel aan een paar graden extra. Maar bij temperaturen boven de 26 graden nemen de prestaties snel af, ook de prestaties van uw medewerkers. In die situatie zijn uw medewerkers nu eenmaal sneller moe en kunnen zij zich minder goed concentreren.

De temperatuur op de werkplek volgens de Arbowet 

In de Arbowet staat dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van medewerkers. Als werkgever moet u er volgens de Arbowet alles aan doen om gezondheidsklachten en gezondheidsschade te voorkomen. De nieuwste informatie over de Arbowet en werken in de warmte leest u op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Thuiswerken bij warm weer

Whitepaper Thuiswerken

Hoe houdt u uw medewerkers ook bij thuiswerken productief en gemotiveerd? En wat mogen zij verwachten van u als werkgever? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij:

Hoe voorkomt u dat medewerkers het te warm krijgen op kantoor?

Naast genoeg water drinken, in rustig tempo werken en extra pauze nemen, zijn er nog andere manieren om tijdens warme dagen op temperatuur te blijven. U kunt uw medewerkers beschermen tegen hitte door:

  • Apparatuur die warmte uitstraalt zo veel mogelijk uit te zetten;
  • Te zorgen voor goede (buiten)zonwering;
  • Warme lucht af te voeren door goed te ventileren;
  • Het plaatsen van ventilatoren;
  • Platte daken nat te houden;
  • Led-verlichting te gebruiken, in plaats van gloeilampen;
  • Apparaten zo goed mogelijk te isoleren om warmteafgifte te voorkomen;
  • Een tropenrooster in te voeren;
  • De werktijd te verkorten;
  • Zware, lichamelijke inspanning te vermijden of te verminderen.
Natuurlijk kunt op de warmste dagen ook voor extra creatieve oplossingen kiezen. Denk aan buiten werken, waterijsjes, voetenbadjes of een watergevecht.

Het hoofd koel houden, ook op de thuiswerkplek

Het koel houden van de thuiswerkplek werkt op dezelfde manier als een kantoor: met vooral ventilatie en zonwering. Maar niet iedere medewerker heeft deze hulpmiddelen in huis of het geld om dit aan te schaffen. Als werkgever kunt u overwegen hierbij hulp bij te bieden. U bent niet verplicht om voor een koele thuiswerkomgeving te zorgen. Maar u kunt er wel voor zorgen dat uw medewerkers tijdens het werk geen gezondheidsproblemen ontwikkelen. Een koele werkplek zorgt voor een hogere productiviteit; voor u als werkgever een voordeel van koele (thuis)werkplekken.

Overweeg bijvoorbeeld te helpen met het (deels) financieren van hulpmiddelen voor het beheersen van de warmte. Wat een medewerker precies nodig heeft, hangt ook af van de plaats en inrichting van de (thuis)werkplek. Het is goed om hierover in gesprek te gaan met uw medewerker. Een andere oplossing om een te warme thuiswerkplek te voorkomen is om medewerkers te vragen in de avonduren te werken, of juist wat vroeger in de ochtend. Ook kunt u eventueel flexibele werkplekken aanbieden.

Wat kunnen uw medewerkers zelf doen om het hoofd koel te houden?

Uw medewerkers hebben zelf ook een belangrijk aandeel in het koel houden van de thuiswerkplekken. U kunt hen op weg helpen door onderstaande tips te delen:

  • Zoek de koelste plek in huis en pas eventueel de inrichting op de werkplek aan. Misschien is dit niet altijd ideaal, maar kan het tijdelijk een goede oplossing zijn.
  • Ventileer slim: zet al vroeg in de ochtend de ramen en deuren tegen elkaar open, zodat koele lucht het huis kan instromen. Sluit als het buiten warmer wordt alle deuren, ramen en gordijnen. Zo blijft de koele lucht binnen en de warme lucht zoveel mogelijk buiten.
  • Gebruik een ventilator bij de werkplek of in de werkruimte. De medewerker hoeft een ventilator niet per se op zichzelf te richten; als de lucht in de werkruimte in beweging komt voelt het al koeler aan.
  • Plaats een paar flessen water in de vriezer. Zet de flessen met bevroren water voor de ventilator en de ventilator werkt als een eenvoudige, uiterst voordelige airconditioning.
  • Uw lichaam koelt af door uw polsen even onder een kraan met stromend koud water te houden.
  • Drink veel en regelmatig. Water op kamertemperatuur is het beste. Koude dranken kunnen verfrissend aanvoelen, maar uw lichaam krijgt het daarvan warmer. Vermijd ook frisdrank met suiker. Uw lichaam moet de energie die suiker geeft verwerken, waardoor u het warmer krijgt.
  • Kies voor lichte maaltijden. Tijdens de werkdag wat vaker kleine, lichte hapjes eten is ook aan te raden.
  • Zorg voor een goede bureaustoel. Een goede houding is altijd belangrijk en zeker op warme dagen. Ook is het belangrijk dat de stoel goed ventileert.
  • Draag makkelijke en luchtige kleding. Kies bijvoorbeeld voor een korte broek of een rok met een shirtje of luchtige blouse.
  • Deel het werk logisch in: het kan prettig zijn om werk dat veel concentratie vraagt in de ochtend te doen. Later op de dag, als het warmer is, heeft u ruimte voor de meer makkelijkere werkzaamheden.

Ook interessant voor u: