Zo houdt u uw oudere medewerker duurzaam inzetbaar

Als werkgever wilt u natuurlijk dat uw medewerkers zo lang mogelijk op een energieke, gemotiveerde en prettige manier blijven werken. Hierbij komt duurzame inzetbaarheid om de hoek kijken. Duurzame inzetbaarheid houdt medewerkers langer fit, betrokken en productief. Het zorgt voor vitale medewerkers die een positieve bijdrage (blijven) leveren aan uw bedrijf. De vitaliteit van de medewerkers bepaalt deels het succes van een onderneming. Daarom loont het om een werkomgeving te vormen waarin vitaliteit voorop staat.

Met het vertrek van oudere medewerkers uit het bedrijf verdwijnt ook veel kennis en deskundigheid. Ouder personeel heeft ervaring, heeft fouten gemaakt en weet welke valkuilen vermeden moeten worden. Redenen genoeg om uw medewerkers zo lang mogelijk gelukkig en productief te houden. Dat kan misschien wel makkelijker dan u denkt. In dit artikel geven we u een aantal tips.

Duurzame inzetbaarheid van oudere medewerker

Het aanbieden van scholing aan oudere medewerkers 

Ook oudere medewerkers willen waardering en voelen dat het bedrijf iets van hen verwacht. Geef hen daarom de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen. ‘Een leven lang leren’ geldt zeker ook voor ouderen. Een vijftiger kan bijvoorbeeld extra gemotiveerd raken dankzij een passende cursus of opleiding (bijscholing). Of zich omscholen voor heel ander werk, maar wel binnen uw vertrouwde bedrijf. Dat kan ervoor zorgen dat de medewerker nog lang met plezier naar zijn werk gaat. Ook als werkgever plukt u hiervan de vruchten.

Een stapje terug doen kan lucht geven

Een stapje terug doen in het werk (ook wel demotie genoemd) is in onze prestatiegerichte maatschappij een gevoelig onderwerp. Toch kan dit een effectieve manier zijn om het werk op oudere leeftijd vol te houden. Het vermindert werkstress. Vooral binnen grotere bedrijven is dit in de praktijk vaker mogelijk; daar kunnen medewerkers overstappen naar een grotere hoeveelheid andere functies. Als dat ook binnen uw bedrijf mogelijk is, dan is het de moeite waard om dit te bespreken. Want voor u als uw oudere medewerker is het beter om nu een passende stap te doen, dan om over vijf jaar afgekeurd te worden.

Tip van onze verzuimexpert Bjûkje de Heer:

"Maak gebruik van de kennis van een oudere medewerker en gebruik dit in een stukje opleiding van de jongere medewerker (door de oudere medewerker)."

Korter werken om verzuim te voorkomen

Korter werken kan helpen om de duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers te vergroten en verzuim te voorkomen. Een seniorenregeling, als onderdeel van het ouderenbeleid in een cao, biedt vaak uitkomst. Deze regeling maakt mogelijk dat oudere medewerkers korter werken zonder grote financiële gevolgen. Zo blijft de pensioenopbouw (meestal) gelijk. De afspraken voor de seniorenregeling kunnen per cao verschillen. De meest voorkomende variant is de 80 – 90 – 100 regeling: de medewerker gaat voor 80% werken tegen 90% van het salaris, en bouwt 100% pensioen op. Kijk in de cao om te weten of dit ook voor uw bedrijf is geregeld, en hoe. En adviseer uw medewerker om samen met een financieel adviseur te kijken: de seniorenregeling is maar voor een bepaalde periode toepasbaar, dus het is belangrijk om het goede moment te bepalen. In ons artikel over de seniorenregeling leest u hier nog meer over.

Vergroot de betrokkenheid

Betrokkenheid van medewerkers is één van de succesfactoren van elk bedrijf. Want betrokken medewerkers zijn productiever en verzuimen minder. Betrokken medewerkers kunnen ervoor zorgen dat een bedrijf financieel gezond blijft. Maar hoe kunt u hun betrokkenheid vergroten? Allereerst door te laten zien dat u vertrouwen in uw personeel heeft. Laat merken dat u waardering heeft voor de geleverde prestaties. Waardering geeft uw medewerkers het gevoel belangrijk te zijn, verhoogt het werkgeluk en zal de betrokkenheid verhogen. Ook open en transparante communicatie levert meer betrokkenheid op. Dit alles heeft een positief effect op de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers. 

Whitepaper over verzuim onder ouderen

Veel werkgevers vragen zich af of langer doorwerken voor ouderen wel verstandig, mogelijk en nodig is. In onze whitepaper 'Verzuim onder ouderen: meer aandacht nodig dan ooit' leest u meer informatie over de inzetbaarheid van uw oudere medewerkers.

download whitepaper




Investeer in de gezondheid van uw medewerkers

Zowel uw medewerkers als u hebben uiteraard belang bij een goede gezondheid. Een gezonde medewerker verzuimt minder, is vitaler en daardoor duurzaam inzetbaar. Zet daarom stappen om de gezondheid en een gezonde leefstijl te bevorderen. U kunt hierbij denken aan bedrijfsfitness, sporten met een werkgeversbijdrage of het aanbieden van een cursus ‘Stoppen met roken’. Ook kunt u de geestelijke gezondheid van uw personeel verhogen, door gerichte cursussen of activiteiten. Maak de privésituatie, de leefstijl en de balans tussen werk en privé bespreekbaar. Zo kunt u samen met uw medewerker eventuele problemen oplossen die zijn of haar inzetbaarheid belemmeren.

Begin al met duurzame inzetbaarheid bij uw jongere medewerkers

Bedrijven die investeren in vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, zien daarvan vrijwel direct het resultaat. Het (psychisch) verzuim daalt en medewerkers worden productiever en innovatiever. Bovendien wordt het makkelijker om nieuw talent te werven en aan de organisatie te binden. Begin dus al met het beleid voor duurzame inzetbaarheid bij uw jongere medewerkers. 


Ook interessant voor u:

  • Oudere man staat met tablet in kantoor

    Duurzame inzetbaarheid

    Duurzame inzetbaarheid betekent dat uw medewerker gezond aan het werk blijft, vanaf de start van de loopbaan tot aan de AOW-leeftijd. Vooral bij het ouder worden, is het belangrijk dat uw medewerker blijft en passend werk kan uitvoeren.
    Verzuimthema's
  • inzetbaarheidsgesprek.png

    Inzetbaarheids­gesprek

    Het inzetbaarheidsgesprek kan u helpen om zowel uw bedrijf als uw medewerkers gezond te houden.
    Kennisbank