Verdere stijging medewerkers met burn-out-klachten

Aantal keer gelezen:
 1396

Iedereen heeft wel eens stress, onder meer door werk. Maar wie lange tijd over zijn of haar grenzen gaat, kan een burn-out krijgen. Steeds meer medewerkers hebben hier last van. In 2022 had maar liefst één op de vijf werkende burn-outklachten (TNO, 2023). Het duurt vaak lang voordat zij weer aan het werk kunnen. De kosten van verzuim zijn dan ook hoog. Tijd voor actie dus. Het is belangrijk dat u als werkgever de signalen van een burn-out op tijd herkent.

Burn-out klachten

Wat zijn burn-outklachten?

De begrippen ‘burn-out’ en ‘overspannenheid’ worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het twee verschillende dingen. Wie lange tijd stress heeft, kan overspannen worden. Toch is iemand dan nog niet lichamelijk en geestelijk uitgeput. Dat is wel het geval bij een burn-out.

Kenmerken van burn-out

De klachten verschillen per persoon. We spreken over een burn-out bij kenmerken op deze vier vlakken:

  • Iemand gedraagt zich anders: klagen, huilen, dingen uitstellen of dingen doen zonder na te denken;
  • De persoon voelt zich somber, angstig of gespannen;
  • Het verwerken van informatie is moeilijker. Iemand is vergeetachtig, kan slecht besluiten nemen en heeft moeite om ergens de aandacht bij te houden;
  • Waarom iemand iets doet: iemand is teleurgesteld, hopeloos, hulpeloos of geeft snel op.

 

Whitepaper 'Werkstress'

In de whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te herkennen en verzuim door stress of een burn-out zoveel mogelijk te voorkomen. Lees wat u als werkgever allemaal kunt doen.

Mogelijke oorzaken van een burn-out

Als iemand lange tijd te maken heeft met werkstress, kan dat zorgen voor een burn-out. Er zijn allerlei dingen op het werk die kunnen zorgen voor stress. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Te hoge werkdruk;
  • Een slechte band met collega’s of de leidinggevende(n);
  • Pesten of agressie op de werkvloer;
  • Een gevaarlijke of onveilige situatie op het werk;
  • Geen zekerheid op werk;
  • Weinig kans om door te groeien;
  • Te weinig kennis van het vak;
  • Geen goede balans tussen werk en thuis.

Aantal medewerkers met burn-out stijgt

Steeds meer medewerkers hebben burn-outklachten. In 2022 ging het om 1,6 miljoen medewerkers, zo blijkt uit de nieuwe factsheet ‘Werkstress’ van TNO (TNO, 2023). En 3% van de medewerkers in ons land gaf in 2022 aan dat de overspannenheid of burn-out het gevolg was van werk. In 2021 hadden nog 1,3 miljoen medewerkers burn-outklachten. En dat leidde ook tot verzuim. Medewerkers meldden zich in 2021 samen elf miljoen dagen ziek door werkstress. Dat kostte veel geld: in 2021 € 11.000,- per medewerker. In totaal betekende dit voor werkgevers in 2021 3,3 miljard euro aan verzuimkosten door werkstress. Het gaat dus om flinke bedragen.

De factsheet laat nog meer interessante dingen zien. Zo vindt 41% van de medewerkers maatregelen tegen werkstress nodig. En 33% van de medewerkers vindt dat er hoge eisen aan hun werk worden gesteld. Verder heeft 26% van de medewerkers een meningsverschil op het werk. Bijvoorbeeld met de werkgever, leidinggevende of collega’s.

Lichamelijke klachten bij een burn-out

Daarnaast hebben mensen met een burn-out lichamelijke klachten. Het kan dan onder andere gaan om rug- en hoofdpijn. Ook is iemand met een burn-out vaak moe. Een burn-out verloopt in fases. In ons kennisbankartikel ‘De verschillende fases van een burn-out’ leest u daar meer over.

Dit kunt u doen bij burn-outklachten

Burn-outklachten kunnen dus grote gevolgen hebben, ook voor u als werkgever en voor uw bedrijf. Let daarom goed op mogelijke signalen van een burn-out bij uw medewerkers. Hoe eerder u de tekenen van een burn-out herkent, hoe eerder u kunt ingrijpen. Dit kunt u onder andere doen:

  • Toon interesse in uw medewerkers: vraag regelmatig hoe het met hen gaat;
  • Is er sprake van werkstress, probeer dan de oorzaak te ontdekken. Misschien is de werkdruk te hoog of heeft de medewerker een meningsverschil met iemand op het werk;
  • Leer medewerkers dat het goed is om hun grenzen aan te geven en af en toe ook ‘nee’ te zeggen;
  • Moedig vitaliteit aan, zodat medewerkers lichamelijk en geestelijk in goede conditie blijven.

Meer tips om verzuim bij burn-out te voorkomen

Er zijn nog veel meer dingen die u kunt doen om problemen door werkstress en burn-out op te lossen. Daarmee kunt u ziekteverzuim voorkomen en verminderen. Wij stelden het whitepaper ‘Werkstress’ op. Daarin staan tips wat u kunt doen aan werkstress. En in ons kennisbankartikel ‘Burn-out: wat is het en hoe voorkomt u het?’ leest u ook tips en adviezen om uitval door een burn-out te voorkomen. De factsheet ‘Werkstress’ is opgesteld aan de hand van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 2018 vullen ruim zestigduizend medewerkers ieder jaar deze vragenlijst in.

De factsheet ‘Werkstress’ is opgesteld aan de hand van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 2018 vullen ruim zestigduizend medewerkers ieder jaar deze vragenlijst in.


Ook interessant voor u:

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: