Burn-out voorkomen bij uw medewerkers: 6 tips om u te helpen
Bij een burn-out is iemand geestelijk en lichamelijk uitgeput na een lange periode van stress (Psyned.nl). Een lastige situatie voor uw medewerker, maar ook voor u als werkgever. Bij een burn-out ligt langdurig verzuim op de loer. Hoe kunt u een burn-out voorkomen als werkgever? En wat te doen bij een dreigende burn-out bij één van uw medewerkers? In dit artikel delen we 6 tips tegen burn-out.
Hoe is een burn-out te voorkomen?
Het voorkomen van een burn-out is de verantwoordelijkheid van zowel de medewerker als de werkgever. Hieronder delen we tips waarmee u kunt voorkomen dat stressklachten onder uw medewerkers overgaan in een langdurige burn-out. Het voorkomen van een burn-out is de verantwoordelijkheid van zowel de medewerker als de werkgever. In dit artikel delen we tips.1. Herken de signalen van een burn-out
De signalen van een burn-out verschillen per persoon. Deze signalen herkent iemand zelf misschien niet. Daarom is het goed om als collega’s op elkaar te letten en aan de bel te trekken als er verandering te zien is. Zo wordt het voorkomen van een burn-out makkelijker. Let bijvoorbeeld op de volgende kenmerken (Psyned.nl):
- Psychische signalen zoals snel prikkelbaar, rusteloos, geheugen- en concentratieproblemen, somber, besluiteloos en veel huilen.
- Fysieke signalen zoals hoofd- en nekpijn, buikpijn, uitputting, hartkloppingen, veel zweten of trillen en vaak ziek zijn.
- Gedrag zoals uitstellen, afzonderen, te laat komen, ruzie zoeken en meer sigaretten, alcohol of drugs gebruiken.
2. Ga regelmatig in gesprek
Ga daarnaast regelmatig in gesprek met uw medewerkers om zo burn-out te voorkomen. Hoe gaat het met hen? Weet iedere medewerker wat er wordt verwacht? Kunnen zij zich voldoende ontwikkelen? En hoe ervaren zij de werkdruk? Zorg voor een veilige omgeving waarin medewerkers zich op hun gemak voelen. Zo zullen zij sneller praten over hun problemen, onzekerheden en angsten. Maar ook over hun doelen, dromen en wensen. Maak daarbij samen goede afspraken, zodat de verwachtingen over het werk duidelijk zijn. Ook is het goed om regelmatig complimenten te geven. Mensen presteren nu eenmaal beter als zij zich gewaardeerd voelen. Hoe sterker zij zich voelen, hoe minder vatbaar zij zijn voor stress.
3. Stimuleer vitaliteit om burn-out te voorkomen
Vitaliteit geeft aan of iemand lichamelijk, emotioneel en geestelijk gezond is. Als een medewerker langere tijd niet vitaal is, ontstaat het risico op uitval. Daarom is het aan te raden om op verschillende manieren de gezondheid van uw medewerkers een zetje in de goede richting te geven. Zo kan u overspannenheid voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door:
- Medewerkers de gelegenheid te geven om voldoende te bewegen, bijvoorbeeld door tussendoor een wandeling te maken. Voor thuiswerkers kan het helpen om ‘samen’ met collega’s te wandelen, door elkaar tijdens de wandeling te (video)bellen.
- Ervoor te zorgen dat medewerkers genoeg pauze nemen. Bij lichamelijk zware beroepen is het belangrijk om pauze te nemen, maar ook op kantoor en tijdens het thuiswerken. Vaak werken medewerkers door en vergeten zij een rustmoment te nemen.
- (Online) activiteiten te organiseren. Medewerkers kunnen meer verbinding met elkaar vinden door buiten het werk om samen te komen. Een (online) vrijdagmiddagborrel, een inspiratiebijeenkomst met een interessante spreker of een quiz: allemaal momenten om samen te ontspannen en even niet aan het werk te denken.
4. Verzuimprotocol en RI&E voorkomt langdurig verzuim
Een verzuimprotocol en een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) zijn belangrijke middelen waarmee u (langdurig) verzuim zoals burn-out kunt voorkomen. Met een RI&E brengt u alle arbeidsrisico’s binnen uw organisatie in kaart. Dit gaat niet alleen om lichamelijke risico’s, maar ook om geestelijke risico’s. In het wettelijk verplichte plan van aanpak beschrijft u welke maatregelen u neemt om deze risico’s te verminderen en wie daarvoor verantwoordelijk zijn.
Met een verzuimprotocol geeft u uw medewerkers daarnaast houvast als er eenmaal sprake is van ziekte of een dreigende burn-out. In een goed verzuimprotocol staat namelijk wat een medewerker kan verwachten en welke stappen er worden gezet bij langdurig verzuim. Zo wordt bijvoorbeeld vermeld wanneer de bedrijfsarts wordt ingeschakeld.
5. Hulp van een verzuimspecialist om burn-out te voorkomen
Burn-out voorkomen als werkgever kan lastig zijn. U staat er gelukkig nooit alleen voor. Een verzuimspecialist kan u ondersteunen in het voorkomen van verzuim door stress. Sazas heeft veel ervaring in het voorkomen en verminderen van verzuim. Als verzuimspecialist geven wij onze klanten tips om verzuim op een effectieve manier aan te pakken. We ondersteunen werkgevers en medewerkers optimaal in verzuimsituaties en verzuimtrajecten, bijvoorbeeld met onze MKB verzuim-ontzorgverzekering inclusief arbodienstverlening en hulp bij het opstellen van een verzuimprotocol.
We hebben samen uiteindelijk één doel: het voorkomen en verminderen van verzuim binnen uw organisatie. Dit betekent namelijk een betere samenwerking, meer werkplezier, minder kosten en meer productiviteit. Daarvan worden uiteindelijk zowel werkgevers als medewerkers gelukkiger.
6. Wat te doen bij een dreigende burn-out? Passende interventies
Heeft uw medewerker al te maken met overspanning of geeft hij of zij aan tegen een burn-out aan te zitten? Dan kan het waardevol zijn om een passende interventie (actie) in te zetten, zoals het bieden van psychologische ondersteuning. Hiermee kunt u de verzuimduur verkorten en een langdurige burn-out voorkomen. In de reguliere gezondheidszorg (de zorg die door de overheid wordt georganiseerd) zijn lange wachtlijsten, waardoor uw medewerker onnodig lang op de juiste hulp moet wachten. Dit maakt het herstel van uw medewerker moeilijker. Als verzuimspecialist kunnen we u en uw medewerker helpen aan een snel, gezond en duurzaam herstel.
Voorkom hoge kosten door (psychisch) verzuim
Wist u dat de kosten van een zieke medewerker kunnen oplopen tot gemiddeld € 405,- per dag (MKB Servicedesk)? Met een verzuimverzekering van Sazas beschermt u uzelf tegen de financiële risico’s van verzuim. Maar Sazas is méér dan een verzuimverzekeraar. Als verzuimspecialist nemen wij bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid zorgen uit handen. Ook als u zélf ziek wordt.:
Ook interessant voor u:
-
Verzuimexperts
Wordt uw medewerker ziek, dan kan het dat u vragen heeft. Bijvoorbeeld over re-integratie. Onze verzuimexperts kunnen u daarbij helpen. Maar ook als het om het voorkomen van verzuim gaat (preventie), spelen onze verzuimexperts een sleutelrol.Verzuimexperts -
In gesprek over verzuim
Als uw medewerker zich regelmatig ziek meldt, wordt dit frequent verzuim genoemd. Veel werkgevers vinden het lastig om hierover in gesprek te gaan. Bekijk onze tips.
Kennisbank -
Arbeidsrisico’s: welke risico’s zijn er en hoe breng ik deze met een RI&E in kaart?
Er zijn diverse arbeidsrisico's, die sterk verschillen per branche en per type werk. We behandelen een aantal veelvoorkomende arbeidsrisico's.kennisbank