Aantal keer gelezen:
 1282


Veelgestelde vragen over tijdelijke krachten en oproepkrachten

In de agrarische en groene sector wordt veel met oproepkrachten, piekarbeiders of tijdelijk personeel gewerkt om de drukste perioden op te vangen. Werkgevers kunnen zich afvragen of het noodzakelijk is om deze groep medewerkers wel voor de verzuimverzekering aan te melden. Het antwoord daarop is “ja”. Wij geven u graag uitleg over de ins en outs. 

Een verzuimverzekering vergoedt het loon van uw zieke medewerker. Werkgevers moeten de eerste twee jaar van ziekte het loon doorbetalen. Dat is wettelijk geregeld. U heeft daarnaast ook verplichtingen als het gaat om de verzuimbegeleiding. Dat is weer geregeld in de Wet Verbetering Poortwachter. Daarom wordt een verzuimverzekering vaak afgesloten in combinatie met verzuimbegeleiding.  

Tijdelijke oproepkrachten

Wie verzeker ik met een verzuimverzekering?

U verzekert alle medewerkers in het bedrijf die bij u op de loonlijst staan. Dus vaste medewerkers, oproepkrachten, maar ook uw tijdelijke krachten en piekarbeiders.

Waarom verzeker ik ook mijn tijdelijke krachten en oproepkrachten?

Ook voor tijdelijke krachten geldt bij ziekte de wettelijke plicht tot loondoorbetalingsplicht en verzuimbegeleiding. Met een verzuimverzekering dekt u dat financiële risico af. Combineert u deze verzuimverzekering met verzuimbegeleidingspakket, dan heeft u dat aspect ook afgedekt. Dat laatste is belangrijk omdat het UWV u kan beboeten als u geen of geen goede verzuimbegeleiding tijdens ziekte heeft uitgevoerd of laten uitvoeren.

Hoe zit het met scholieren en doorwerkende AOW’ers?

Voor scholieren en doorwerkende AOW’ers kunt u wel een uitzondering maken. Weeg wel goed af of u die verzuimkosten kunt dragen bij ziekte. Goed om te weten is dat voor AOW’ers een afwijkende periode geldt voor het doorbetalen van het loon tijdens ziekte. Voor hen is die periode geen twee jaar, maar slechts 6 weken.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: