Lastige administratie? Zorg dat deze op orde is en voorkom zo een loonsanctie

Aantal keer gelezen:
 1015

Als werkgever bent u verantwoordelijk dat zieke medewerkers weer snel aan het werk kunnen. Als dat niet goed gebeurt, kan UWV u een loonsanctie geven. UWV waarschuwt dat werkgevers hun afspraken met zieke medewerkers niet altijd goed vastleggen in het re-integratieverslag. Wat kan er beter?

 

Aandachtspunten Wet verbetering poortwachter

Plichten wet verbetering poortwachter

U wilt natuurlijk zo min mogelijk zieke medewerkers. Als u als werkgever samen met de zieke medewerker werkt aan terugkeer, kan ziekteverzuim korter duren. De overheid heeft in de Wet verbetering poortwachter vastgelegd dat u als werkgever verantwoordelijk bent om langdurig zieke medewerkers weer aan werk te helpen.

De wet poortwachter verplicht dat u als werkgever contact houdt met de zieke medewerker. Zo blijft de medewerker betrokken bij het bedrijf. U spreekt met uw medewerker af wat er wordt gedaan om weer terug op de werkvloer te komen. Vooral als het ziekteverzuim langer duurt, zijn er verplichte stappen om uit te voeren. Dat begint al met het doorgeven van de ziekmelding. Vervolgstappen zijn bijvoorbeeld de 6-wekelijkse voortgangsgesprekken en het bekijken wat er ondanks de ziekte nog wel mogelijk is. De bedrijfsarts of de arbodienst spelen ook een rol bij de re-integratie.

Als werkgever moet u alle stappen en keuzes vastleggen en opschrijven in een re-integratieverslag. In dit verslag wordt alles bijgehouden. In een goed verslag staat duidelijk wat er allemaal is gedaan om de medewerker weer aan werk te helpen. Dit is belangrijk, want als het zover komt dat er een WIA-aanvraag gedaan wordt, dan checkt UWV of alles goed is bijgehouden en welke stappen er zijn gedaan. Dit wordt ook wel de ‘poortwachterstoets’ genoemd. Zo weet UWV of alle verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter goed zijn nagekomen.

Verzuimtrends 2024

Als werkgever wilt u verzuim zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim, kan dan helpen. Daarom zetten wij, als verzuimspecialist, de verzuimtrends voor 2024 voor u op een rij.

Wat kan beter volgens UWV?

Volgens UWV zijn er drie onderdelen om aandacht aan te besteden:

  1. Onderbouw beter welke acties zijn gedaan;
  2. Registreer ook bij een arbeidsconflict;
  3. Begin niet te laat aan spoor 2.

Acties onderbouwen

Soms kan de medewerker niet terugkeren naar zijn of haar eigen functie. Dan is het nodig dat er gekeken wordt of hij of zij ander werk kan doen binnen uw bedrijf. Omschrijf in het re-integratieplan wat er allemaal is gedaan om te weten te komen of er een andere geschikte werkplek is binnen uw bedrijf. Past deze werkplek bij wat de medewerker kan? Helpt een werkplekaanpassing? Wat vond de medewerker er zelf van?

Arbeidsconflict

Ook bij een arbeidsconflict (verschil van mening tussen werkgever en medewerker) moeten de verplichte stappen worden uitgevoerd. Soms wordt dat vergeten omdat de medewerker en de werkgever bezig zijn met het conflict zelf. Betrek hierbij ook de bedrijfsarts. Die kan bijvoorbeeld een advies geven dat een mediator kan helpen om de situatie op te lossen. Als dit zo is, kunt u dit ook opschrijven in het re-integratieverslag.

Spoor 2

Als het duidelijk is dat de medewerker niet meer aan het werk kan binnen uw bedrijf, begin dan zo snel mogelijk aan spoor 2. Bekijk samen met uw medewerker welke ervaring, scholing en vaardigheden hij of zij heeft. Zo kunt u gericht zoeken naar ander werk voor de medewerker. Ook hier geldt weer dat goed opgeschreven moet worden in het re-integratieverslag wat er gedaan is om de medewerker aan werk buiten het eigen bedrijf te helpen. Zo ziet UWV dat er een goede zoektocht geweest is.

De poortwachtersgarantie

Door te letten op de drie punten hierboven kunt u een loonsanctie voorkomen. Wist u dat Sazas dit risico afdekt via de poortwachtersgarantie? De vergoeding is maximaal 70% van het jaarloon dat uw medewerker verdiende op de eerste ziektedag. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Poortwachtergarantie

    Poortwachter­garantie

    Onze Poortwachtergarantie betekent dat als u een loonsanctie van UWV opgelegd krijgt, wij die betalen. Geeft zekerheid en u loopt geen financieel risico.
    Kennisbank