Aantal keer gelezen:
 167

Verzuim en grootte bedrijven

Werkt u in een groot, midden of kleinbedrijf? De grootte van uw bedrijf kan van invloed zijn op de hoogte van het verzuim. Hoe dat komt, leest u hier.

Schaalvergroting

Schaalvergroting is al jarenlang een belangrijke trend in de agrarische en groene sector: bedrijven worden groter en daarmee ook efficiënter ingericht. Deze ontwikkeling heeft echter ook zijn weerslag op het ziekteverzuim.

CBS en cijfers ziekteverzuim

Logisch: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kennen grotere bedrijven - dan gaat het om bedrijven van meer dan honderd medewerkers - over het algemeen namelijk een hoger ziekteverzuim. Dat blijkt ook uit de verzuimcijfers over 2016 van SAZAS: bij bedrijven met 100 tot 199 werknemers ligt het verzuimpercentage op 5,6 procent, terwijl dit bij bedrijven met minder dan 100 medewerkers lager is.

Verzuim en bedrijfsgrootte

Hans van Bussel, algemeen directeur bij SAZAS, ziet diverse verklaringen voor de relatie tussen bedrijfsomvang en verzuimpercentage.  “Dat grotere bedrijven een hoger verzuimcijfer hebben, heeft mogelijk te maken met de sociale binding en de betrokkenheid bij elkaar en het bedrijf”, zegt Van Bussel. “Het past in het landelijke beeld in Nederland. Daar staat wel tegenover dat grote bedrijven eenvoudiger een oplossing kunnen bieden voor verzuim. Zij hebben doorgaans meer mogelijkheden om werknemers (tijdelijk) aangepast werk te bieden, waardoor het makkelijker is om na ziekte terug te keren naar werk.”

SAZAS ondersteunt en adviseert

SAZAS geeft ondersteuning aan kleine en grote bedrijven, in de vorm van analyse van het ziekteverzuim, overleg en advies. Dit kan u als werkgever helpen om het verzuim onder controle te houden. Wilt u weten wat SAZAS voor u kan betekenen?

Meer informatie

U leest meer over de verzuimcijfers op onze speciale pagina. Daar kunt u ook uw eigen exemplaar van het verzuimrapport aanvragen.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: