
Verzuimverzekering
Verzeker loondoorbetaling van zieke medewerkers en voorkom hoge kosten. Lees meer over onze verzuimverzekering en uw keuzemogelijkheden.
Laatste update 4 januari 2022 - Naast het griepvirus hebben we in Nederland sinds februari 2020 ook het coronavirus om rekening mee te houden. Het virus is wereldwijd verspreid en nu volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een pandemie. Dit virus, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, roept veel vragen op: wat is het nu precies, hoe ernstig is het als je het vergelijkt met de griep en hoe kun je verspreiding mogelijk voorkomen? En wanneer meld ik als werkgever een medewerker wel of niet ziek?
Dit artikel gaat over het nieuwe coronavirus, de griep én uw verzuimverzekering. We geven eerst de belangrijkste informatie over hoe het precies zit met uw verzuimverzekering (o.a. wanneer u een medewerker wel of niet ziek meldt) en het noodpakket aan maatregelen van de overheid. De algemene informatie over het corona- en griepvirus en de preventieve tips volgen erna. De algemene informatie over het coronavirus en de griep, die we voor dit artikel gebruiken, komt van het RIVM.
We kunnen ons goed voorstellen dat u vragen heeft als het aankomt op het coronavirus en uw verzuimverzekering. Want een situatie waarbij een nieuw virus (waar nog geen vaccinatie voor is) opduikt en een maatregel als quarantaine kan voorkomen, komt niet vaak voor. In welke situatie meldt u uw medewerker ziek en kunt u beroep doen op uw verzuimverzekering en wanneer niet? En hoe zit het met een thuisquarantaine? We hebben de belangrijkste veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet.
Als werkgever kunt u overwegen om deze medewerker uit voorzorg thuis te houden. Uw medewerker mag trouwens ook zelf besluiten om thuis te blijven. Er is een redelijke kans dat uw medewerker besmet is en het zou onverantwoordelijk zijn de eventuele besmetting over te brengen op collega's. Lees verder...
Als uw medewerker zelf niet ziek is (en dus ook niet arbeidsongeschikt), dan heeft uw medewerker geen recht op loondoorbetaling bij ziekte. Is thuiswerken geen optie en zijn er ook geen andere alternatieven? Dan kan uw medewerker mogelijk calamiteiten- of kortdurend zorgverlof opnemen. Lees verder...
Ook als de vakantie van een medewerker door een uitreisverbod in het vakantieland langer wordt dan gepland, moet u vanaf het officiële eind van de vakantie gewoon loon betalen. Uw medewerker hoeft geen extra vakantiedagen op te nemen.U krijgt hiervoor géén uitkering van uw verzuimverzekering. Lees verder...
Nee, dat mag niet. U moet het loon doorbetalen. Gezonde medewerkers moeten zoveel mogelijk thuiswerken. Is dat niet mogelijk? Dan kunt u misschien een beroep doen op de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).
Nee, dat mag niet. Uw medewerker is niet ziek en heeft geen recht op loondoorbetaling bij ziekte. Sazas biedt hiervoor dan ook geen dekking.
Voor mensen met een tijdelijk contract heeft u een loondoorbetalingverplichting bij ziekte tot het einde van het dienstverband. U krijgt hiervoor een uitkering van uw verzuimverzekering. Daarna kan de medewerker een Ziektewetuitkering aanvragen bij UWV.
Onze samenwerkingspartner Zorg van de Zaak heeft een document gemaakt waarin u meer informatie vindt over het ziek en hersteld melden van werknemers in relatie tot het coronavirus. Het is een praktische aanvulling op de informatie die we hierboven in de veelgestelde vragen behandelen. De inhoud is gebaseerd op informatie vanuit de overheid, het RIVM, kennis van de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter. De informatie is algemeen en arbodienst-onafhankelijk.
Daarin moet een verschil gemaakt worden tussen gebieden met een negatief reisadvies en de gebieden eromheen, die alleen een verhoogd risico hebben. In het laatste geval kunt u als werkgever niet eisen dat uw medewerker er niet heen gaat. Lees verder...
Nee. De verzekerde loonsom blijft gelijk. De NOW overbruggingsregeling is erop gericht om werkgelegenheid te behouden. Een voorwaarde van de NOW is daarom dat de werkgever de loonsom zoveel mogelijk stabiel houdt door medewerkers in dienst te houden en salarissen volledig door te betalen. Lees verder...
Het coronavirus brengt gevolgen met zich mee die iedereen raken. Ook ondernemend Nederland wordt flink getroffen. Het kabinet heeft besloten om vanwege het coronavirus unieke economische maatregelen te nemen. Het doel is om naast de gezondheid van alle Nederlanders ook banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.
Ondernemingsorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland hebben een corona-calculator gemaakt die u direct inzicht geeft in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen.
Wat is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)?
Door een buitengewone gebeurtenis, zoals het coronavirus, heeft u minder of geen werk voor uw personeel. U kunt dan gebruikmaken van de NOW-regeling. Die is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus en overheidsmaatregelen kampen met een substantieel omzetverlies (ten minste 20%). U krijgt dan via deze regeling een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten. Hiermee kunt u medewerkers met een vast en een flexibel contract doorbetalen. U krijgt van UWV een voorschot.
Ook bij omzetverlies door andere oorzaken dan de uitbraak van het coronavirus kunt u gebruikmaken van de NOW-regeling.
Hoe hoog is de tegemoetkoming in de loonkosten?
De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de omzetdaling.
Meer weten over NOW?
Op ondernemersplein.kvk.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.
De meest recente informatie over de aangepaste NOW-regeling vindt u hier.
Kijk voor meer gedetailleerde informatie over de verschillende regelingen op de website van de overheid en KVK.
Wanneer een medewerker zich bij u ziek meldt dan heeft u als werkgever een ziekmeldingsgesprek met deze medewerker. Uw eerste ingeving als betrokken werkgever zal waarschijnlijk zijn om te vragen wat er is. Begrijpelijk, alleen mag u volgens de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) niet vragen naar de oorzaak van de ziekte of de medische situatie van uw zieke medewerker. Maar wat mag u dan wél vragen op het moment dat uw medewerker zich ziek meldt en wat kunt u met uw medewerker afspreken? We hebben het voor u samengevat in een aantal praktische tips.
Coronavirussen bestaan al veel langer. Er zijn verschillende soorten. Van coronavirussen kunnen mensen (en dieren) infecties en klachten aan de longen en luchtwegen krijgen. Meestal zorgen deze virussen voor relatief milde klachten, zoals verkoudheid in de winter en vroege lente. Het nieuwe coronavirus kan ergere klachten geven.
Het RIVM heeft op zijn website veel inhoudelijke informatie over het nieuwe coronavirus. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan hier. Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u hier.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft op Thuisarts.nl ook een pagina ingericht over het nieuwe coronavirus. Hier wordt ook duidelijk uitgelegd wat u wel of juist niet moet doen als u denkt het virus te hebben opgelopen.
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Er zijn verschillende soorten griepvirussen die steeds veranderen. Hierdoor kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. In het dagelijks leven wordt er vaak gesproken over het hebben van de ‘griep’ bij verkoudheid, hoesten en koorts. Deze klachten hoeven niet per se door het griepvirus veroorzaakt te worden. Griepachtige verschijnselen kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers zoals verkoudheidsvirussen.
Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstig ziek worden: ernstige benauwdheid, longontsteking krijgen of zelfs overlijden. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte of matige gezondheid. Mensen die al hart- en longklachten hebben, kunnen door griep daar meer last van krijgen.
Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. U kunt neusdruppels en hoestdrank gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Bij pijn en koorts kunt u een pijnstiller gebruiken, bijvoorbeeld paracetamol.
Het RIVM heeft op zijn website veel inhoudelijke informatie over de griep en de griepprik. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan hier.
Het RIVM houdt de stand van zaken bij over het griepvirus in Nederland. Actuele informatie en de laatste cijfers vindt u hier.
In onderstaande infographic ziet u de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de griep en COVID-19.
Is de afbeelding niet goed leesbaar? Bekijk de infographic over de verschillen en overeenkomsten tussen griep en het coronavirus.
Net als bij het griep- of verkoudheidsvirus kunnen mensen het nieuwe coronavirus ook aan elkaar doorgeven. Hoe zieker iemand is, hoe meer virussen hij of zij verspreidt. De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Dit is ook zo met het nieuwe coronavirus. Door hoesten en niezen komt het virus via de neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel weer.
De kans op besmetting is groot in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt. Virussen worden ook overgedragen via handen en via voorwerpen waar we met onze handen aan zitten zoals een deurknop.
Buiten het lichaam kan het virus overigens niet goed (kort) overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Pakketjes uit bijvoorbeeld China zijn dus niet gevaarlijk want het virus overleeft zo'n lange reis niet.
Besmetting door een virus is nooit helemaal te voorkomen. Maar u kunt een aantal simpele maatregelen nemen die de kans dat u besmet wordt of een virus aan een ander overdraagt wel kleiner maakt. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
De 5 belangrijkste preventieve tips:
Overige tips:
We hebben van bovenstaande tips een handig factsheet gemaakt. U kunt het uitprinten en bijvoorbeeld in de kantine en het toilet ophangen. U download het hier.
Ons interne beleid bij een epidemie/pandemie
Wij zijn zelf ook mkb’er. Dat wil zeggen dat we ook een beleid hebben voor tijdens de uitbraak van een virus. Welke adviezen volgen wij op? Hoe gaan wij preventief te werk en hoe gaan wij om met externe bezoekers en/of afspraken buiten de deur? U leest dit – en meer – hier.
Vanaf vrijdag 18 februari 2022 hoeft u op plekken waar u het coronatoegangsbewijs moet laten zien geen mondkapje meer op, bijvoorbeeld in de horeca. En vanaf vrijdag 25 februari 2022 hoeft u zijn mondkapjes op de meeste plekken niet meer verplicht, alleen in het openbaar vervoer en in het vliegtuig.
Hieronder vindt u een overzicht van de meest recente persconferenties. Tijdens deze persconferenties zijn verschillende overheidsmaatregelen gepresenteerd:
Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de volgende persconferentie is. Zodra dit bekend is, wordt dat hier vermeld.
De algemene informatie op deze pagina vindt u ook terug op de website van het RIVM. Het RIVM werkt de informatie bij wanneer dit nodig is. Voor meer informatie over de overheidsmaatregelen verwijzen we door naar www.rijksoverheid.nl.
Verzuimverzekering
Verzeker loondoorbetaling van zieke medewerkers en voorkom hoge kosten. Lees meer over onze verzuimverzekering en uw keuzemogelijkheden.