Verzuimcijfers 2023; langdurig verzuim neemt toe

Aantal keer gelezen:
 3605

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2023 laten zien dat het gemiddeld ziekteverzuim ten opzichte van 2022, voor het eerst in jaren, is gedaald. Toch blijft het aantal verzuimmeldingen hoog. Vooral langdurig verzuim neemt toe. Dit kost u als werkgever veel geld. Het voorkomen van verzuim is daarom van groot belang. In dit artikel helpen wij u op weg met belangrijke tips.

Het ziekteverzuim kwam in het tweede kwartaal van 2023 uit op 5%, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat houdt in dat op vijftig van de duizend werkdagen van medewerkers sprake was van verzuim door ziekte. Hiermee lag het verzuim lager dan in hetzelfde kwartaal in 2022.

Verzuimcijfers - Sazas

En dat was ook in het eerste kwartaal van dit jaar het geval. Dat betekent een verandering, want van 2016 tot en met 2022 was in ieder tweede kwartaal het ziekteverzuim hoger dan een jaar eerder. Vorig jaar was zelfs sprake van het hoogste verzuimpercentage sinds 1996 voor het tweede kwartaal. Dit kwam toen uit op 5,4%.

 

Gemiddeld ziekteverzuim per bedrijfstak

Het verzuim was in het tweede kwartaal van dit jaar het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg (7%). Toch kwam het verzuim ook hier lager uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder; toen was dit 7,5%.

Ook in de meeste andere bedrijfstakken was het ziekteverzuim lager dan vorig jaar. Een uitzondering is de delfstoffenwinning: in deze bedrijfstak steeg het verzuimpercentage van 4,1% naar 4,6%. Met een verzuimpercentage van 3,1% in het tweede kwartaal meldden medewerkers in de financiële dienstverlening zich het minst vaak ziek. Ook is het ziekteverzuim over het algemeen het laagst bij kleine bedrijven.

 

Top drie van verzuimklachten

De meeste medewerkers (63,6%) meldden zich in 2022 ziek met een virusinfectie, zoals griep of verkoudheid. Dit bleek uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die CBS en TNO in 2022 uitvoerden. Op plek twee van de meest genoemde verzuimklachten staan psychische klachten, overspannenheid en burn-out (6,7%). Hoofdpijn staat op de derde plek, met 3,6%.

Bij iets meer dan 1 op de 5 werknemers die zich in 2022 ziek meldden, kwamen de klachten bij het laatste verzuim helemaal of deels door het werk. Een (te) hoge werkdruk werd daarbij het meest genoemd.

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): stappenplan voor een beleid

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) tegengaan, hoe doet u dat? Een goed PSA-beleid kan hierbij helpen. Als verzuimspecialist helpen wij u daar graag bij. In ons stappenplan leest u stap voor stap de onderdelen van dit beleid en hoe u dit beleid zelf kunt opstellen.

Aantal dagen gemiddeld ziekteverzuim

Gemiddeld valt 70% van het verzuim onder kort verzuim. Dat betekent dat een medewerker minder dan een week ziek is. Ongeveer 20% van het totale verzuim hoort tot het middellange verzuim (meer dan een week, maar korter dan zes weken). En in 10% van de gevallen gaat het om langdurig verzuim. Dat houdt in dat een medewerker langer dan zes weken uitvalt door ziekte. Een psychische aandoening, zoals een burn-out, depressie of eetstoornis, zorgt in meer dan 40% van de gevallen voor langdurig verzuim. Lees meer over kort, middellang en lang verzuim.

 

Langdurig verzuim neemt toe

Onderzoek van HR Navigator uit 2023 laat zien dat langdurig verzuim zal gaan toenemen. Dat heeft meerdere oorzaken. Zo zijn er steeds meer oudere medewerkers. Zij melden zich minder snel ziek, maar vallen vaak langer uit wanneer ze wél ziek zijn. Daarnaast hebben deze medewerkers een groter risico op ernstige ziektes en moeten zij vaak langer herstellen.
Ook Arbodienstverleners Human Capital Care en ArboNed geven aan dat steeds meer medewerkers voor lange tijd uitvallen. Dit komt dan vooral door psychische klachten. Met name jongeren zijn vaak overspannen of hebben last van een burn-out. Bij dit soort klachten zijn mensen vaak lang uitgeschakeld: medewerkers die vorig jaar overspannen thuis waren, gingen gemiddeld 228 dagen niet naar hun werk. Bij een burn-out was dat gemiddeld 300 dagen.

 

Hoge kosten bij verzuim

Een medewerker die langdurig uitvalt door ziekte, kost u als werkgever veel geld: de kosten voor een zieke medewerker zijn gemiddeld namelijk twee keer zo hoog dan die voor een medewerker die niet verzuimt. Dit komt onder andere doordat u extra geld kwijt bent voor verzuimbegeleiding en tijdelijke vervanging. Ook om die reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een medewerker snel weer aan de slag kan. Goede hulp bij verzuim is hierbij belangrijk. Hiermee helpt u een zieke medewerker om zo snel mogelijk beter te worden en weer aan het werk te kunnen.

Tips voor het voorkomen en verminderen van ziekteverzuim

Als werkgever kunt u lichamelijke en/of psychische klachten bij uw medewerkers niet helemaal voorkomen. Maar hoe eerder u merkt dat iemand niet lekker in zijn vel zit, hoe sneller u er iets aan kunt doen. Door betere werkomstandigheden kunnen sommige klachten bijvoorbeeld wel worden voorkomen. En hoe eerder een zieke medewerker bij de arbodienst komt, hoe eerder duidelijk is wat er aan de hand is. Dan kunt u als werkgever helpen om de klachten en daarmee verzuim te verminderen.

Enkele handige tips om verzuim tegen te gaan:

  • Zorg voor een goed verzuimbeleid, zodat voor iedereen duidelijk is welke regels er gelden als iemand zich ziekmeldt. Download het 'voorbeeld Verzuimprotocol' op onze website. Dit helpt u bij het opstellen van een goed verzuimprotocol voor uw bedrijf.
  • Een goede verzuimadministratie is belangrijk. Daarmee ziet u duidelijk en snel hoe vaak en lang medewerkers ziek zijn.
  • Zorg voor een goede en veilige werkomgeving.
  • Merkt u dat een medewerker snel dingen vergeet, vermoeid of minder productief is? Ga het gesprek aan en kijk wat u kunt doen om verzuim door bijvoorbeeld een burn-out te voorkomen.
  • Zorg dat medewerkers zich veilig voelen om problemen, zoals een hoge werkdruk, met u te bespreken.
  • Vraag uw medewerkers regelmatig hoe het met hen gaat. Op die manier herkent u eerder een probleem. Vraag ook door en kijk verder dan de werksituatie. Problemen thuis kunnen ook van grote invloed zijn op hoe iemand zijn werk doet.
  • Geef als werkgever het goede voorbeeld: neem wat vaker de trap of maak een wandeling tijdens de lunch. Dit motiveert medewerkers om dit ook te doen. Bied daarnaast sportactiviteiten aan en zorg voor fruit op de werkvloer.
  • Zorg dat uw medewerkers plezier in hun werk blijven houden. Een kleine verrassing, bedankje of compliment kan vaak een groot verschil maken.
  • Willen uw medewerkers zich verder ontwikkelen? Bied hen dan kansen om door te groeien.

Langdurig verzuim voorkomen en verminderen?

Wist u dat de kosten van een zieke medewerker kunnen oplopen tot gemiddeld € 405,- per dag? Als uw medewerker ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om het loon door te betalen. Daarnaast krijgt u bij ziekteverzuim ook te maken met andere, extra kosten. Bent u goed verzekerd? Met een verzuimverzekering van Sazas, beschermt u uzelf tegen de financiële risico’s van verzuim. Bij ons regelt u alles in één keer: loondoorbetaling, verzuimbegeleiding én re-integratie.

Met slechts drie gegevens berekent u makkelijk en snel online uw premie. Dit kan 24 uur per dag, het hele jaar door.

Offerte aanvragen

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u: 

  • minder klachten thuiswerkers

    Minder lichamelijke klachten thuiswerkers

    Thuiswerken is inmiddels heel gewoon bij veel bedrijven. Dat is niet alleen makkelijker en soms nuttiger voor medewerkers, maar ook goed voor hun gezondheid. Onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie toont namelijk aan dat medewerkers die veel thuiswerken minder vaak klachten hebben aan hun arm, nek, schouders (KANS-klachten) en rug dan medewerkers die alleen op kantoor werken. Thuiswerken heeft ook andere voordelen.

    Nieuws
  • Soorten verzuim

    De verschillende soorten en kleuren van verzuim

    Wist u dat er verschillende soorten verzuim zijn en dat ze een eigen kleur hebben? Als werkgever kunt u te maken krijgen met wit, grijs, zwart en roze verzuim. We leggen u graag meer uit over de verschillende soorten en kleuren.
    Kennisbank