Hoe kunt u verzuim door menstruatiepijn beperken?

Aantal keer gelezen:
 4780
In Spanje is een wetsvoorstel ingediend voor recht op menstruatieverlof. In Nederland bestaat menstruatieverlof niet, maar is er wel steeds meer aandacht voor menstruatiepijn en de invloed daarvan op het werk. Menstruatieverlof is onderwerp van discussie: er zijn zowel voorstanders als tegenstanders. FNV Young & United deed hiernaar onderzoek onder drieduizend werkenden, allemaal onder de 35 jaar. Daaruit blijkt dat ongeveer driekwart positief staat tegenover het invoeren van menstruatieverlof. Een veelgenoemd tegenargument is dat menstruatieverlof negatief kan werken voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Feit is: hevige menstruatiepijn kan leiden tot verzuim. Wat kunt u als werkgever doen om verzuim door menstruatiepijn zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken? Wij geven u meer informatie en tips.

Verzuim door menstruatiepijn voorkomen

Verzuimexpert Bjûkje: ‘Ga in gesprek over menstruatiepijn’

In verschillende kranten van Mediahuis komt Bjûkje de Heer aan het woord over menstruatiepijn tijdens het werk. Bjûkje vertelt wat werkgevers kunnen doen om medewerkers dan toch op een prettige manier aan het werk te houden. 'Om medewerkers tegemoet te komen, zijn er ook andere manieren dan het geven van menstruatieverlof. Alles begint met het bespreekbaar maken van het onderwerp.'
Lees artikel

Wat is hevige menstruatiepijn?

Menstruatie is het bloedverlies dat (bijna) elke vrouw iedere maand heeft. Dit start meestal in de puberteit en eindigt met de menopauze, de laatste keer dat een vrouw bloedverlies heeft. Menstruatie wordt ook wel ongesteldheid genoemd. Tijdens de menstruatie kan een vrouw klachten hebben, zoals kramp in de buik en hoofdpijn. Een menstruatie duurt gemiddeld drie tot zeven dagen.

Iedere vrouw ervaart haar menstruatie anders. De één heeft meer klachten dan de ander. Maar bij sommige vrouwen is de menstruatie zo hevig, dat zij zich ziek voelen. Denk hierbij aan klachten als koorts en diarree. Het lukt dan niet om dagelijkse activiteiten (goed) uit te voeren.

Wat is menstruatieverlof? 

In sommige landen is er menstruatieverlof. Dit betekent dat vrouwen met zware menstruatiepijn tijdens hun ongesteldheid een paar dagen verlof kunnen opnemen. Menstruatieverlof is officieel al ingevoerd in Indonesië, Japan, Taiwan, Zambia en Zuid-Korea. Als Spanje het menstruatieverlof ook officieel invoert, zou Spanje daarmee het eerste land in Europa zijn.

Als een Nederlandse medewerkster menstruatieklachten heeft waardoor zij niet kan werken, heeft zij recht op ziekteverlof. Dit geldt voor iedereen die klachten heeft waardoor hij of zij niet kan werken. Er is dus geen apart verlof bij hevige menstruatieklachten.

Verzuim door menstruatiepijn

Het is niet bekend hoe vaak menstruatiepijn leidt tot verzuim. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen. Er is niet onderzocht waardoor dit komt. Dit hoeft dus niet met menstruatiepijn te maken te hebben. Wel blijkt uit het onderzoek van FNV Young & United dat 89% van de ondervraagden vindt dat zij hun werk minder goed doen in die periode.

Als een medewerker zich zo ziek voelt dat hij of zij niet kan werken, dan kunt u daar als werkgever niets aan doen. Als werkgever kunt u er wel voor zorgen dat medewerkers met menstruatieklachten die zich fit genoeg voelen om te werken, hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Ook kunt u aanpassingen doen waardoor u verzuim door menstruatiepijn kan beperken.

5 tips om verzuim door menstruatiepijn te voorkomen: 

Tot slot geven wij u vijf tips om verzuim door menstruatiepijn zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken.

1. Het onderwerp bespreekbaar maken

Menstruatie is voor veel mensen een taboe; ze vinden het niet iets om over te praten. Maar open, eerlijk en zonder oordeel praten over menstruatiepijn kan juist helpen. Hierdoor kunt u als werkgever ontdekken of er medewerkers zijn die menstruatiepijn ervaren en of zij hierdoor hun werkzaamheden minder goed kunnen doen. Vervolgens kunt u samen zoeken naar oplossingen.

2. Kan de medewerker thuiswerken?

In sommige beroepen is het mogelijk om thuis te werken. Dit maakt de drempel om te werken lager. Medewerkers hoeven niet te reizen en voelen zich thuis vaak comfortabeler. Ook kunnen medewerkers bijvoorbeeld tussendoor even op bed gaan liggen bij zware pijnklachten.

3. Aanpassen werkindeling 

Vanuit huis werken kan niet altijd, maar werkzaamheden anders indelen is in veel functies wel mogelijk. U kunt bijvoorbeeld uw medewerker zelf het werk laten indelen. Taken die veel energie kosten, kunnen dan waar mogelijk later worden gedaan.

4. Minder fysiek werk

Doet uw medewerker fysiek zwaar werk, dan kunt u kijken naar tijdelijke werkzaamheden die minder zwaar zijn. Misschien kan uw logistiek medewerker etiketten plakken in plaats van karren lossen? Of kan uw winkelmedewerker het vakkenvullen tijdelijk inruilen voor kassawerkzaamheden?

5. Flexibel omgaan met dagen en uren   

Heeft uw medewerker last van menstruatieklachten, maar zijn die wel te verdragen, waardoor het niet noodzakelijk is om ziek te melden? Dan kunt u samen kijken of flexibel omgaan met werkdagen een oplossing is. Als een medewerker parttime werkt, wil zij misschien tijdens haar menstruatie een dag minder werken en deze later weer inhalen. Op dagen met menstruatiepijn minder uren werken en op andere dagen juist meer, kan ook een optie zijn.

Deze informatie is met zorg samengesteld en wordt regelmatig geactualiseerd. Toch kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is. Als dit het geval is, dan verwijzen wij u naar onze disclaimer

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Flexibel werken voordeel voor medewerkers met kinderen

    Flexibel werken: dit betekent het

    Steeds meer werkgevers zien de voordelen van flexibel werken. Vooral voor medewerkers met kinderen kan dit een ideale oplossing zijn. Zij kunnen werk en privé beter combineren, hebben daardoor minder stress en presteren beter.
    Kennisbank
  • Vrouw in overleg op het werk

    Wat heeft u aan een verzuimverzekering?

    Het is verstandig om uzelf zo goed mogelijk te beschermen tegen verzuim en risico's die het met zich meebrengt. De verzuimoplossingen van Sazas kunnen u daarbij helpen. Met een verzuimverzekering dekt u bijvoorbeeld het financiële risico van loondoorbetaling af.
    Kennisbank