8 tips om verzuim te voorkomen

Als werkgever wilt u zich zo min mogelijk bezighouden met het ziekteverzuim van uw medewerkers. Want behalve onzekerheid brengt het ook administratieve rompslomp en veel kosten met zich mee. Uit onderzoek blijkt dan ook dat een zieke medewerker u gemiddeld € 250,- per dag kost. We geven u verschillende tips om de gezondheid en bevlogenheid van uw medewerkers te vergroten en hierdoor het verzuim op uw werkvloer te verminderen.

Hoofdpijn
1. Houd rekening met de werk-privébalans van uw medewerkers

Er is niets zo belangrijk als de nodige ontspanning buiten werktijd. Dit zijn de momenten waarop uw medewerkers weer opladen om vervolgens weer op volle kracht aan het werk te kunnen binnen uw bedrijf. Werk en privé zijn nu eenmaal onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Als er privé iets speelt bij uw medewerkers wat energie kost, bijvoorbeeld mantelzorg, schulden of relatieproblemen, dan kan dat effect hebben op de productiviteit op de werkvloer. En andersom kunnen problemen op de werkvloer, zoals onenigheid met een collega, het privéleven beïnvloeden. En achter iedere medewerker schuilt een andere privéwereld. Houd hier zoveel mogelijk rekening mee.


2. Zorg voor een open bedrijfscultuur 

Een open bedrijfscultuur is een omgeving waarin uw medewerkers zich vrij voelen om hun zakelijke mening te geven en/of persoonlijke gevoelens te delen. Wanneer uw medewerkers zichzelf kunnen zijn, zullen ze eerder aan de bel trekken bij een te hoge werkdruk, lastige privéomstandigheden of andere problemen. Onze klant BTL heeft zich actief ingezet voor een open bedrijfscultuur en ziet daardoor het werkplezier onder de medewerkers toenemen.

3. Spreek uw waardering uit 

In de praktijk blijkt het vaak makkelijk om te noemen wat er niet goed gaat en minder makkelijk om complimenten te geven. Dit is jammer, want noemen wat er wél goed gaat bevordert de productiviteit minstens zoveel als de negatieve feedback. Maar waardering laten blijken kan ook in de vorm van een welgemeend bedankje of een kleine verrassing. Op die manier geeft u het goede voorbeeld voor uw medewerkers om hetzelfde naar elkaar te doen. Ook kost het u niets.

4. Zorg voor ontspanning en de nodige pauzes 

Uw medewerkers brengen erg veel tijd met elkaar door. Soms meer dan met hun eigen vrienden. Investeer dan ook in de nodige ontspanning en pauzemomenten. Wanneer ze elkaar ook op zulke momenten beter leren kennen, bevordert dit de productiviteit en het werkplezier. Deze teambuilding kan variëren van een uitgebreid bedrijfsuitje tot een simpele vrijdagmiddagborrel.

5. Herken signalen en handel ernaar 

Verschillende signalen kunnen wijzen op toekomstig verzuim. Denk dan aan verminderde productiviteit, vergeetachtigheid en vermoeidheid. Als deze signalen niet snel worden herkend en ernaar wordt gehandeld, dan kan het uiteindelijk leiden tot een burn-out en/of verzuim. Neem de signalen dus serieus en bied tijdig de nodige informatie en hulp. In onze kennisbank vindt u meer over het herkennen van de signalen.

6. Zorg voor een gezonde werkomgeving

De kantoortuin werkt voor de één wel, maar voor de ander niet. Maar er zijn factoren die per definitie goed werken voor uw medewerkers. Denk dan aan voldoende frisse lucht en een goede ergonomische werkhouding. Werken uw medewerkers in een kantoor? Uit onderzoek blijkt dat kantoorplanten zorgen voor een betere gemoedstoestand, minder gepieker en minder ziekteverzuim.


7. Stimuleer een gezonde levensstijl 

Door gezond te leven, op het gebied van voeding maar ook beweging, zitten uw medewerkers beter in hun vel: fysiek én mentaal. U kunt dit simpel stimuleren door voor een gezonde lunch te zorgen of de kantine te voorzien van een fruitmand. Moedig uw medewerkers aan om op de fiets naar werk te komen als de afstand het toelaat en geef bijvoorbeeld korting op een sportschool in de buurt.

8. Ga het gesprek aan


Zit uw medewerker lekker in zijn/haar vel? Durf in gesprek te gaan over hun vitaliteit. Halen ze voldoening uit hun baan en heeft hij/zij nog bepaalde doelen voor ogen om naartoe te werken? Medewerkers die uitdaging hebben in hun werk en het nut van hun werk inzien, zijn gemotiveerder en productiever. 

Natuurlijk is verzuim nooit helemaal te voorkomen en zijn er nog meer manieren om het verzuim binnen uw bedrijf terug te dringen. Toch kunt u met deze tips al een heel eind komen. Maar vergeet niet dat iedere medewerker anders is: de één heeft meer behoefte aan persoonlijke gesprekken, terwijl de ander vooral ontspanning en een goede werk-privébalans nodig heeft.